کتب و نشریات
نظریه همگرایی جهانی: خاور، باختر و منطق یک جهانی

کتاب «نظریه همگرایی جهانی: خاور، باختر و منطق یک جهانی» ترجمه آقایان دکتر هادی سلیمان‌پور و حسین طالشی صالحانی در سال 1395 از سوی اداره نشر وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران منتشر گردیده است.

کتاب حاضر تالیف پروفسور کیشور محبوبانی متفکر ارزشمند و استاد برجسته دانشگاه ملی سنگاپور و رئیس دانشکده سیاست عمومی این دانشگاه می‌باشد. پروفسور محبوبانی همچنان که از لابلای نوشته‌هایش در این کتاب مشخص است از تجربه منحصر به‌فرد زندگی و معاشرت در جوامع شرقی و غربی برخوردار است. او هم در عرصه دانشگاهی به عنوان استاد برجسته سیاست عمومی و روابط بین‌الملل و هم در حوزه عملی به عنوان سفیر سنگاپور در سازمان ملل متحد دارای ترکیبی منحصر به‌فرد از علم و تجربه است که نوشته‌های او را برای دانش آموختگان این حوزه خواندنی‌تر می‌نماید.

نگاه نویسنده در مقدمه کتابش به نظریه صلح اروپایی و امکان صفر جنگ در این قاره مبتنی بر ارزش‌های اروپایی جالب توجه است. او معتقد است صلح اروپایی ماحصل عبث بودن درگیری اروپا در دو جنگ جهانی ناشی از رقابت‌های ژئوپلیتیکی در داخل اروپا و توجه به همگرایی منطقه‌ای و انتخاب همکاری به جای سیاست بسط نفوذ و رقابت ژئوپلیتیک است.

نگاه انتقادی نویسنده به سازوکارهای موجود بین‌المللی و ارایه ارزیابی واقعی از منظر یک متفکر شرقی و سیاست‌مدار در یک کشور توسعه‌یافته غیرغربی از نقاط ضعف و قوت سیستم و ساختار نهادهای بین‌المللی چندجانبه و بین‌المللی از ویژگی‌های منحصر به‌فرد این کتاب است. نگارنده نشان می‌دهد که چگونه برخی از این سازمان‌ها از ابزارهای مالی در اختیار خود در سمت‌دهی و اثرگذاری بر سیاست‌های کشورهای در حال توسعه در جهت سیاست‌های کشورهای توسعه‌یافته بهره می‌برند. استفاده ابزاری از کمک‌های توسعه‌ای توسط سازمان توسعه و همکاری یا اعطای تسهیلات مالی نهادهای برتون ودزی به کشورهای غیردایم عضو شورای امنیت برای هماهنگ‌سازی سیاست‌ها آنها با نظم حاکم در بین پنج عضو دایمی شورای امنیت نمونه‌ای از موانع همگرایی در سازمان‌های بین‌المللی علاوه بر تلاش‌های قدرت‌های جهانی در تاثیرگذاری دوجانبه تلقی شده‌است.

نویسنده در فصل هفتم کتاب به تحول و تغییر در نهادهای بین‌المللی پرداخته و آن را لازمه دستیابی به نظم نوین و حرکت به سمت حکمرانی عادلانه‌تر بین‌المللی و مدیریت مطلوب جهانی قلمداد می‌کند. او مهم‌ترین اصول برای این اصلاحات را رعایت سه اصل دموکراسی، توجه به ماهیت قدرت و عدم توازن قوا در نظام بین‌الملل و حاکمیت قانون معرفی و براساس آن تلاش می‌نماید فرمول جدیدی برای اصلاح مهم‌ترین و پیچیده‌ترین نهاد سیاسی امنیتی بین‌المللی یعنی شورای امنیت را مطرح نماید تا مشارکت جهانی در تصمیم‌گیری‌های بین‌المللی را افزایش دهد.

نویسنده تلاش دارد تا در قالب یک متفکر شرقی که غرب را می‌فهمد یا حداقل لمس نموده است، روش‌هایی را برای عدم برخورد جهانی تمدن‌های شرقی با تمدن غربی مطرح کند. برای این هدف از اصلاح نهادها و سازمان‌های بین‌المللی که ماحصل نظم بعد از جنگ دوم جهانی است شروع می‌کند و تا سطح موضوعات ژئواکونومی و سپس چالش‌های ژئوپلیتیکی پیش می‌رود.او در جمع‌بندی کتاب خود سه پیشنهاد اساسی از جمله افزایش گفتگو در جهان، پایان دادن به سیاست‌های بیهوده و ارتقای اخلاق در سطح جهان دارد.

فهرست مطالب

پیشگفتار

مقدمه

فصل اول - به سوی یک تمدن جدید جهانی

فصل دوم - تئوری جهان واحد

فصل سوم - نابخردی جهانی

فصل چهارم - تناقضات هفت‌گانه جهانی

فصل پنجم - ژئوپلیتیک و همگرایی

فصل ششم - موانع همگرایی

فصل هفتم - به سوی حکمرانی واحد جهانی

نتیجه - همگرایی غایت تعالی

فهرست منابع