متن سخنرانی دکتر علی باقری در جمع سفرای خارجی مقیم جمهوری اسلامی ایران
سخنرانی دکتر باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
نشست تبیینی با سفرا و دیپلمات های مقیم تهران
25 مهر 1402
بسم الله الرحمن الرحیم
حضار گرامی، سفرای محترم و روسای نمایندگیهای دیپلماتیک مقیم در جمهوری اسلامی ایران؛
روسای دفاتر نمایندگیهای سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بین المللی در تهران؛
خانم ها و آقایان؛
از اینکه دعوت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را پذیرفته و در این نشست حضور پیدا کردید تشکر میکنم.
تعامل و گفتگو میان جامعه دیپلماتیک همیشه مفید و ضروری است و در برهههای بحرانی و پرتنش، مفیدتر و ضروری تر.
همه ما رسالت حرفه ای خود را در تامین منافع ملی کشورهای متبوع خود تعریف کرده ایم، اما در عین حال به خوبی بر این امر واقفیم که منفعت ملی کشورهایمان وابسته به وجود صلح و ثبات و امنیت در محیط پیرامونی و بلکه در اقصی نقاط جهان است چراکه جهان سیاست و روابط بین الملل از قاعده ظروف مرتبطه پیروی میکند و ناامنی و بی ثباتی در یک محیط به سرعت محیط های اطرافش را متاثر می سازد، به ویژه اگر بحران در منطقه ای مهم و محوری باشد.
از سوی دیگر ما به عنوان عصاره ملت هایمان نمیتوانیم نسبت به جنایات شنیعی که وجدان جامعه بین المللی را می آزارد و زمینه ساز تعمیق و تشدید بحرانها میشود بی اعتنا بمانیم.
دوستان عزیز،
وضعیتی که امروزه در فلسطین اشغالی حاکم است هم مصداق آشکار ناامن سازی منطقه ای و بین المللی است و هم نمود روشن جنایت و نسل کشی. موضوع فلسطین و اشغال 75 ساله سرزمین یک ملت کهن و آواره کردن اکثریت ساکنان بومی آن سرزمین و سرکوب و تحقیر باقیمانده جمعیت در غزه و کرانه باختری، مساله فلسطین-اسرائیل یا مساله اعراب - اسرائیل یا حتی مساله مسلمانان – اسرائیل نیست. مساله فلسطین، مساله بشریت و کل جامعه بین المللی است و بنابراین همه کشورها و تک تک انسانها برای پایان دادن به این وضعیت غیرانسانی و شرم آور مسئولیت دارند.
مایلم چند نکته را به عنوان نگاه و درک جمهوری اسلامی ایران از مساله فلسطین و موضعمان در قبال تحولات اخیر متعاقب عملیات دفاعی مقاومت فلسطین علیه اشغالگران به نحو صریح با شما به اشتراک بگذارم:
1- آنچه در فلسطین اشغالی و به ویژه غزه میگذرد مایه نگرانی و تاسف و شرمساری عمیق برای نوع انسان است. جنایاتی که در حال وقوع است ظلم مضاعف به ملتی است که 75 سال است تحت اشغالگری بیرحم قرار گرفته و از همه حقوق بشری و کرامت انسانی خود محروم بوده اند؛ هیچ انسان با وجدان و هیچ دولت مسئولیت شناسی نم یتواند نسبت به جنایات شنیع در حال وقوع و نیز نسبت به آثار و تبعات بسیار خطرناک این وضعیت بر صلح و امنیت منطقه بی اعتنا باشد. اکنون بیش از 7 دهه است که یک ملت پرافتخار از حق تعیین سرنوشت و دیگر حقوق بنیادین بشری خود محروم گشته و سرزمین و خانه وی اشغال شده است. طی این 7 دهه، رژیم اشغالگر صهیونیستی بدون آنکه کمترین وقعی به قوانین و هنجارهای حقوق بین الملل، از جمله حقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بشر، بنهد با بهره¬مندی کامل از حمایت همه جانبه ایالات متحده آمریکا که این رژیم را در برابر هرگونه پاسخگویی و کیفر مصون نموده است، شنیع ترین جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و جنایت نسل کشی را علیه مردم مظلوم فلسطین مرتکب گردیده است. غصب مستمر اراضی ساکنان اصلی آن منطقه، کشتارهای دسته جمعی، تخریب خانهها و مزارع مردم، دستگیری و شکنجه مردان و زنان و حتّی کودکان، تحقیر و توهین به کرامت ملت فلسطین، هتک حرمت مکرر مقدسات اسلامی از جمله مسجدالاقصی تنها بخشی از جنایاتی است که رژیم اشغالگر در حق مردم فلسطین مرتکب شده است. جانبداری بی فید و شرط مجموعه غرب به ویژه ایالات متحده آمریکا، کانادا و بریتانیا از رژیم اشغالگر و نادیده گرفتن شرم آور تعدی و ستم اشغالگران علیه مردم فلسطین، یکی از عوامل اصلی جری شدن این رژیم و ادامه تعدیات و نقض های فاحش حقوق بین الملل توسط آن شده است.
2- موضع جمهوری اسلامی ایران در رابطه با حمایت از حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین روشن و اصولی است. موضع ما یک موضع انسانی- وجدانی و مبتنی بر قواعد حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است. حق تعیین سرنوشت و احترام به حقوق بنیادین مردم تحت اشغال، جزو قواعد اصولی حقوق بین الملل است که در منشور ملل متحد به صراحت به رسمیت شناخته شده و یکی از بنیانهای مرصوص حقوق و روابط بین الملل مدرن به حساب می آید؛
3- حق دفاع از خود و کوشش برای احقاق و احیای حق تعیین سرنوشت لازم و ملزومند. مقاومت ملت فلسطین در برابر اشغالگری و نقض فاحش و مستمر حقوق بشر آنها و هتک حرمت مقدسات جهان اسلام از سوی رژیم اشغالگر، به معنی واقع کلمه " دفاع مشروع و قانونی " آنها در برابر ظلم و تجاوز و تعدی است. حق دفاع مشروع، یک حق ذاتی است که در منشور ملل متحد و حقوق بین الملل نیز به صراحت به رسمیت شناخته شده است. ملت فلسطین به عنوان ملتی که به ناحق از حق بنیادین تعیین سرنوشت خود محروم شده و هر لحظه در معرض تعرض و نقض حقوق بشر و هتک کرامت انسانی قرار دارد، بی تردید از حق دفاع از خود و مقاومت در برابر اشغالگری و تجاوز برخوردار است. این حقی است که ملت فلسطین برای اعمال آن نیاز به کسب مجوز یا دستور از هیچ طرف دیگری نیست و خود با بهره مندی از استقلال و بلوغ کامل که محصول 8 دهه مجاهدت و تحمل شدیدترین مصائب است، در مورد زمان و مکان و کیفیت حرکت های دفاعی خود تصمیم گرفته و میگیرد. فرافکنیهای گمراه کننده این واقعیت مسلم را تغییر نمی دهد که عملیات طوفان الاقصی نماد حرکت خودجوش و طبیعی ملت فلسطین برای دفاع از حقوق ذاتی و کرامت انسانی خود و واکنشی ناگزیر در برابر ظلم و تعدی بی پایان اشغالگران علیه مردمان بی گناه فلسطین بوده است.
4- جنایات در حال ارتکاب توسط رژیم اشغالگر علیه مردم فلسطین به هیچ وجه قابل توجیه نیست. تلاش برای توجیه جنایات اسرائیل ذیل اصل دفاع مشروع، هم از لحاظ حقوقی- بین المللی کاملا مردود است و هم از حیث اخلاقی بسیار ناموجه. اصل "دفاع از خود" اساسا به لحاظ حقوقی در چارچوب و معادله طرف اشغالگر- مردم تحت اشغال، قابل استناد نیست. طرف اشغالگر طبق حقوق بین الملل وظایف مشخصی در حفاظت و حمایت از مردم تحت اشغال دارد نه اینکه خود اقدام به کشتار جمعی آنها و تخریب اموالشان نماید؛
5- مقاومت، حرکت خودجوش و مستقل ملت ها برای دفاع از کرامت انسانی و حریم سرزمینهای خود در برابر تعدی و اشغالگری و تجاوز است. همانطور که مقاومت فلسطین برای دفاع از خود و طراحی و اجرای حرکت دفاعی خود از هیچ کسی اجازه نگرفته، قاعدتا سایر اجزای مقاومت نیز خود بر اساس شرایط تصمیم میگیرند. نم یتوان اجازه داد طرف اشغالگر با همه قدرت شیطانی خود و با برخورداری از حمایت همه جانبه غرب، یکه تازی کند و در صدد تغییر دموگرافی فلسطین و نسل کشی و قراردادن دیگران در وضعیت عمل انجام شده باشد و همزمان انتظار داشت دیگران تماشاچی بوده و چنین جنایاتی را نادیده بگیرند. مردم مسلمان منطقه و آزادگان جهان چنین چیزی را تحمل نمیکنند.
6- رژیم اشغالگر نشان داده است که حیات خود را در تداوم نا امنی و گسترش آن می داند. از چنین موجودیتی انتظار خویشتن داری و رفتار مسئولانه و رعایت قواعد و اصول حقوق بین الملل نمی رود اما از حامیان آن انتظار می رود به مسئولیتهای خود عمل نمایند و او را مهار کنند. نمیتوان به عنوان حامی مطلق رژیم اقداماتش را بی چون و چرا تایید کرد یا سکوت تایید آمیز نمود و از دیگران انتظار داشت هیچ کنش و واکنشی برای دفاع از خود نداشته باشند. حامیان رژیم عملا باعث جری شدن این رژیم در ادامه جنایات و ترغیب آن در گسترش ناامنی میشوند مگر اینکه هر چه سریعتر در رویکردشان تجدید نظر نمایند.
7- هیچ بازیگر مسئولیت شناسی از بی ثباتی و ناامنی در منطقه استقبال نمیکند. مطالبه منطقی ما و ملتهای منطقه این است که حامیان رژیم صهیونیستی هر چه سریعتر این رژیم را از ادامه جنایتهایش باز دارند. این تنها راه ممکن برای جلوگیری از گسترش و سرایت بحران در پهنه منطقه و فراتر از آن است.
همکاران محترم
سفرای مقیم در تهران
نمایندگان نهادهای سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی
جمهوری اسلامی ایران به مسئولیت های خویش در قبال صلح و امنیت بین المللی واقف است و همزمان به موضوع اصولی و مشروع خود در حمایت از حق قانونی و انسانی مردم فلسطین برای دفاع و مقاومت در برابر اشغالگری و تجاوز تا تحقق کسب حق تعیین سرنوشت پایبند خواهد ماند. من مجددا و موکدا مسئولیت حامیان طرف اشغالگر برای لگام زدن بر رژیم صهیونیستی و متوقف کردن اقدامات جنایتکارانه اش شامل تلاش برای نسل کشی فلسطینیان و ایجاد تغییرات دموگرافیک عمده در سیمای فلسطین اشغالی و منطقه را گوشزد نموده و تصریح میکنم که مبنای تصمیم گیری مقاومت عمل طرف مقابل خواهد بود.
بی تردید این دوره زمانی با همه مصائب و مرارت های آن برای ملت مظلوم فلسطین خواهد گذشت. کنش و واکنش تک تک کشورها و سازمانهای بین المللی در رابطه با این بحران و موضعی که در مورد این نبرد نابرابر بین مظلوم و ظالم اتخاذ میکنند، در تاریخ ثبت میشود. امیدوارم بتوانیم با روشن بینی و انصاف، تصمیم های درستی در دفاع از کیان بشریت و طرف مظلوم، و مخالفت با ظلم و تجاوز بگیریم تا آیندگان با افتخار بتوانند بگویند که پیشینیان ما در طرف درست تاریخ ایستاده بودند. متاسفم که برخی از کشورها آگاهانه مسیر حمایت از طرف اشغالگر و ظالم را انتخاب کرده و به همه شعارها و ادعاهای خود در مورد اصالت حقوق بشر پشت پا زدند. قطعا این رویکرد دوگانه برای همه کشورها درس آموز و عبرت انگیز است.
متاسفانه همچنان در مرحله توسعه و وخامت اوضاع هستیم و عزم و اراده ای برای جلوگیری از کشتار و بمباران مردم فلسطین و یک فاجعه با ابعاد جهانی، مشاهده نمیشود. رژیم صهیونیستی همچنان در حال قتل عام و نسل کشی در غزه است و با ورود اشغالگرانه به غزه این روند وارد مرحله تعیین کننده و غیر قابل بازگشتی خواهد شد. پیشگیری از این وضعیت باید در اولویت جامعه جهانی قرار گیرد. سکوت و بی عملی جامعه جهانی در برابر «دیوانگی» رژیم صهیونیستی نتایج مخرب و پشیمان کننده ای بر جای خواهد گذارد. خشم جریان مقاومت و ملت ها در برابر رفتار غیرمسئولانه و مخرب رژیم در برخورد با ملت فلسطین برانگیخته شده و هیچ سازوکاری نمیتواند در تصمیم های مقاومت خللی وارد کند. ترکش ناشی از بمباران غزه انبارهای باروت خشم های ملت های منطقه را قطعا منفجر خواهد کرد. بدیهی است جریان مقاومت صاحب تشخیص و اختیار است و مستقل عمل میکند.
از توجه شما سپاسگزارم.