نشست خبرى سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران داخلی و خارجی
نشست خبری سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه با رسانههای داخلی و خارجی روز دوشنبه 1398/9/4 در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
هفته بسیج را خدمت همه ملت ایران به ویژه دلاورمردان بسیجی در هشت سال دفاع مقدس تبریک عرض میکنم. یاد و خاطره شهدای بسیجی و امام شهداء را گرامی می دارم و به روح پرفتوح همه آنها درود می فرستم.
از مناسبت های مهمی که در پیش رو داریم، دهم آذر روز مجلس به مناسبت شهادت آیت الله مدرس، این نماینده پاکباخته و شجاع در دوران اختناق، یاد ایشان را گرامی می داریم و بر نقش و اهمیت و جایگاه مجلس شورای اسلامیبه عنوان رکن رکین قوا در جمهوری اسلامی ایران تاکید میکنیم و این را هم اضافه بکنم که هم دولت و هم وزارت امور خارجه به عنوان بخشی از قوه مجریه همیشه تعامل گسترده، سازنده و بسیار خوبی را با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی داشته ، بطوریکه به جرات میتوان گفت کمتر وزیر امور خارجه ای بود که بعد و شاید قبل از انقلاب بوده که اینقدر به مجلس پاسخگو بوده آقای ظریف و همواره در صحنها و در کمیسیونها حضور داشته و به سوالات مختلف نمایندگان محترم پاسخ داده و ما این پاسخگویی را ادامه خواهیم داد.
اجازه بفرمایید مروری بر تحولات جاری بکنم. استحضار دارید که اتفاقاتی در کشور ما رخ داد که اتفاقات ناخوشایندی بود و از آن ناخوشایندتر دخالت کشورها و شخصیت های بیگانه در این حوادث بوده که ما آن را رد و محکوم کردیم، دخالت های آنها جا نداشت. به خاطر اینکه جمهوری اسلامی ایران اعتراضات را حق مردم می داند و در قانون اساسی (نیز) برآن تصریح شده است. ما (حق برگزاری) تجمعات مسالمت آمیز در کشور را به رسمیت میشناسیم. شاهد بودیم در سال های گذشته و سال های اخیر، اتفاقات مشابهی افتاد. مردم اعتراضاتی داشتند و اعتراضات شان را به هر نحوی هم بیان کردند. اما حساب اغتشاشگران و سوء استفاده کنندگان از بستری که برای اعتراض بوده، همیشه جدا بوده است. حساب گروههایی که خط گرفتند و مسلحانه در جاهایی وارد این عرصه شدند، جدا بوده و ما امیدوار هستیم که کشورهایی که دانسته یا نادانسته - که البته بیشتر دانسته هست-، از این اغتشاشات و اغتشاشگران حمایت کردند، مسئولیتش را بپذیرند. به هرحال گروههای تروریستی هم در جریان این اغتشاشات، متاسفانه اقداماتی را انجام دادند که نهادهای قضایی و امنیتی در حال بررسی و ارتباط آنها هستند. وتعجب میکنیم از برخی کشور ها که سطح سیاست خارجی شان و سطح وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه شان آنها اینقدر نازل شده که درخواست بکنند از بانک سوزی و ای تی ام سوزی و ساختمان سوزی فیلم و گزارش تهیه کنند و بفرستند، این مایه تاسف است و متاسفانه به اسم مردم، دخالت کردند و سعی کردند از اغتشاشات و اغتشاش گران حمایت بکنند و ما توصیه میکنیم راهپیماییهایی که این روزها در کشور در حال انجام است - به ویژه امروز - را ببینند و ببینند که مردم واقعی در کشور ما چه کسانی هستند و حرفشان چیست. ضمن اینکه مجددا تاکید میکنم حق قانونی ملت ما و حق اعتراض آنها به رسمیت شناخته شده و در چارچوب قانون همه میتوانند اعتراض کنند و حرف خودشان را بزنند، اما اغتشاش مردود و محکوم است. دخالت خارجی و سوء استفاده خارجی از این موضوع هم به شدت محکوم و رد هست.
در خصوص تحولات دیپلماتیک و برخی تحرکات دیپلماتیک یک سری سفرهای مقامات خارجی ظرف روزهای گذشته داشتیم، از جمله میتوانیم به سفر فرستاده ویژه نخست وزیر مالزی، جناب آقای ژنرال باجوا فرمانده محترم ارتش پاکستان که یک دیدار بی نظیر در راس یک هیات نظامی، امنیتی و اطلاعاتی (به ایران) داشتند. سفر دکتر عراقچی به هلند در چارچوب روابط دو جانبه، سفر دبیرکل وزارت خارجه بلژیک را داشتیم. امروز فرستاده ویژه کره جنوبی به ایران را داریم و چند مقام خارجی هم ظرف همین هفته به کشور ما خواهند آمد و همین طور سفر چند مقام ارشد ما هم به چند کشور خارجی هست که ان شاالله پس از نهایی شدن اطلاع رسانی خواهیم کرد.
• سوال خانم معصومی روزنامه اعتماد: همزمان با تحولات اخیر در ایران در اعتراض به وضعیت اقتصادی، شاهد موج جدیدی درخواست از سوی مقامات آمریکایی به اضافه متحدان منطقه ای آنها برای تشدید فشار بر ایران و البته ادعای به ثمر نشستن سیاست فشار حداکثری علیه ایران بودیم. درخواست برای مسدود کردن حساب کاربران ایرانی، به اضافه تهدیدهای مکرر آقای (برایان) هوک برای تحریم تا حضور ایران پای میز محاکمه، بفرمایید راهبرد و سیاست وزارت امور خارجه برای مقابله با این فضاسازیها و ممانعت از اجماع علیه ایران چیست؟
* جواب: همانطور که خودتان در سوال تان فرمودید حمایت هایی که آنها کردند را ما به نوعی دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران می دانیم و در راستای همان سیاست های خصمانه و فشار حداکثری که مقامات آمریکایی پیگیر آن هستند. به هر حال ادعاهایی که راجع به بحث های حقوق بشری و راجع به دسترسی آزاد به اینترنت و شبکههای اجتماعی و پیام رسانها میکنند همینها نشان می دهد که آنها چه قدر با واقعیتی که آنها و ما با آن روبرور هستیم ، متفاوت است. ما این اظهارات و مداخلات را از باب خیرخواهی و دوستی با ملت ایران نمی دانیم. آنها به دنبال زنده کردن تنش ها و اغتشاشات و افزایش تنش ها در داخل کشور هستند که به همان راهبرد گذشته شان که فشار از داخل هست و فشار بر مردم عادی ایران هست که مثلا مردم به حکومت فشار بیاورند تا که آنها به خواستههای خودشان در عرصه منطقه ای و بین المللی برسند هست. ارزیابی ما از دخالت های آنها همین است. اقداماتی که اندیشیده شده هم در سطح دستگاه دیپلماسی برای مقابله با این فشارها و تهدیدات ، هم از نوع بررسیهای حقوقی و قانونی و مستند سازیهای خاص که بتوانیم به مراجع بین المللی ارائه بدهیم و همینطور یک سری اقداماتی که دستگاههای داخلی خواهند کرد تا بتوانند با اینگونه شرارت ها و تهدیدات البته بی حاصل مقابله کنند.
• سوال خانم کلانتری خبرگزاری ایلنا: شاهد اظهار نظری از سوی دبیر کل اتحادیه عرب بودیم که از به رسمیت شناختن سفیر جدید یمن در ایران انتقاد کرد و آن را نقض قوانین وین و قطعنامه 2216 دانسته است، موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص این انتقاد چیست؟
- پاسخ: ما این انتقاد را رد میکنیم و قبول نداریم. به هر حال دولت مستقر در صنعا، دولت قانونی است که به هر حال مراودات منطقه ای و جهانی دارد و مورد گفتگوی کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی و سازمان ملل متحد است. به عنوان یک دولت مستقل و قانونی الان در یمن حضور دارند، طبیعی هست که به کشورهایی که مایل هستند سفیر تعیین و اعزام بکنند و جمهوری اسلامی ایران سفیر آنها را میپذیرد و با آنها مانند یک کشور دوست رفتار خواهد کرد.
• سوال خانم کیا باشگاه خبرنگاران جوان: این سوال درباره مربوط به سلسله گزارش هایی هست که در حال تهیه آن هستیم، الان چند ماه از تشکیل ائتلاف آمریکاییها به ادعای تامین امنیت خلیج فارس گذشته است، با توجه به اینکه ایران بیشترین سهم را از پهنه آبی خلیج فارس دارد، آیا این ائتلاف قانونی است و به آن نیاز میباشد؟ و آیا ایران نمیتواند با کمک کشورهای منطقه امنیت را برقرار کند؟ آیا آمریکاییها در تشکیل این ائتلاف موفق میشوند یا خیر؟
- پاسخ: شما خودتان پاسخ را در سوال تان فرمودید، ما هرگونه ورود و نقش آفرینی نیروهای بیگانه در منطقه خودمان را رد و محکوم میکنیم و آن را باعث افزایش تنش ، ناامنی و بی ثباتی در منطقه می دانیم و به دوستان و همسایگان خودمان هم اعلام کردیم، امنیت در این منطقه خریدنی و وارداتی نیست. مبنای امنیت، مبنای همکاری همه کشورها و همه دولت ها در همین منطقه است، بدون اینکه کشوری را بخواهیم از این دایره خارج بکنیم، همه کشورها بایستی در تامین امنیت این منطقه حیاتی سهم داشته باشند. طرح که جمهوری اسلامی ایران - پویش صلح امید – داده، در همین راستا هست، در راستای تامین امنیت و ثبات این منطقه و برای گسترش امنیت هست. ضمن اینکه اعلام کردیم که همه کشورها میتوانند در این امر نقش داشته باشند. ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران برای همه کشورهای ذیربط این نامه را نوشتند، فارغ از اینکه اینها در چه وضعیتی از رابطه با ما هستند یا نیستند و خطاب ایشان خطابی مستقیمیبه همه کشورها بوده است. ما امیدواریم کشورهای منطقه به این ندای صلح خواهی جمهوری اسلامی ایران پاسخ مثبت بدهند، از توهم دست بردارند، اعلام کردیم که کشورهای بیگانه دلسوز منطقه ما نیستند. قطعا حضور آنها (بیگانگان در منطقه) باعث تنش، ناآرامی و ناامنی هست و هر گاه هر جا اینها به هرجای منطقه ای از جهان وارد شدند، به عنوان عنصر بیگانه، باعث شده ناامنی و بی و ثباتی به ارمغان بیاورند. ما امیدواریم طرحی را که ارائه کردیم، با واکنش مثبت این کشورها روبرو شود. البته - تا جایی که خبر دارم - چند کشور این پاسخ مثبت را به نامه رئیس جمهور به صورت مکتوب دادند. بقیه هم احتمالا در حال بررسی هستند. تنها راه ثبات و امنیت در منطقه به دست خود ما کشورهای منطقه تامین خواهد شد و نیروهای بیگانه حداقل این چهل سال بعد از انقلاب نشان دادند که نتوانستند امنیتی برای منطقه و کشورهای منطقه به ارمغان بیاورند و قطعا حضور آنها باز محکوم به شکست است.
- سوال خانم کیا باشگاه خبرنگاران جوان: اسم کشورها را میتواند بیان کنید؟
- پاسخ: به موقع اعلام خواهیم کرد. سه کشور پاسخ داده اند.
• سوال آقای لطف اللهی روزنامه آرمان: وزیر دفاع فرانسه اخیرا در حاشیه کنفرانس منامه اعلام کرده این کشور مذاکره با ایران را ادامه خواهد داد اما در کنار متحدانش خواهد ایستاد. مشخصا تغییری در آرایش سیاسی اروپا در موضوع برجام اتفاق افتاده یا اینها صرفا گمانه زنی و بحث دیگری مطرح است؟
- پاسخ: اینها موضع دائمی و همیشگی کشورهای اروپایی است که در لفظ حرفهایی می زنند ولی در عمل به آن پایبند نیستند ، بله ما هم میتوانیم اعلام کنیم که کنار آنها راجع به بسیاری از مسائل هستیم ولی کار خودمان را بکنیم. این شیوه اروپاییها که در پیش گرفتند فقط اعلام لفاظی و گفتار درمانی موجه نیست، ضمن اینکه وزیر دفاع فرانسه در آن کنفرانس علیرغم این حرف ها، حرف های نامربوط دیگری هم زده است که از دید ما محکوم است و آمریکا را تشویق کرده به نقش آفرینی بیشتر به اقدامات بیشتر علیه کشورهای منطقه که ما این اظهارات را سازنده نمی دانیم و برخلاف سیاست هایی که اعلام میکنند ، می دانیم و ما میتوانیم ادعا کنیم که بین حرف های وزیر دفاع و وزیر امور خارجه تناقض هست بین آنچه علنی با آنچه در جلسات خصوصی به ما اعلام میکنند. بنابراین خیلی ما روی این لفاظیها و این حرف ها حساب ویژه ای باز نکردیم، ما امیدوارهستیم آنها به خودشان بیایند و گامی رو به جلو بردارند تا انشاء الله شاهد ثمرات آن هم در آینده خواهیم بود اگر چنین اتفاقی بیافتد.
• سوال خانم بذرافشان - سیاست روز: به تازگی معاون رئیس جمهور آمریکا بدون اینکه وارد بغداد بشود، به اربیل رفته و با مقامات اقلیم کردستان دیدار داشته است. آیا این احتمال وجود دارد که همکاریهای نزدیکی بین مقامات اقلیم کردستان، عراق و آمریکا علیه ایران ایجاد بشود؟
- پاسخ: من این احتمال را نمی دهم. روابط ما هم با دولت مرکزی عراق و هم با دولت اقلیم کردستان که بخشی از عراق است ، رابطه بسیار خوب است. از گذشته رابطه نزدیکی بین ما و مقامات آنجا و بعدها در دولت مرکزی یا در دولت اقلیم مسئولیت گرفتند، وجود داشته است. جمهوری اسلامی ایران در مواقع شدت و سختی به کمک هم دولت مرکزی عراق و هم به کمک دوستانمان در اقلیم آمده است. یک بد سلیقگی کرد آقای پنس که برخلاف رویههای دیپلماتیک، سفری مستقل به آنجا (اقلیم کردستان) انجام داد داشت. همانطور که مقامات عراق هم موضع گیری کردند به هر حال پایتخت عراق متحد، بغداد هست و همه روابط و مناسبات از کانال دولت مرکزی در بغداد عبور خواهد کرد. ما و دوستان ما در اقلیم و دولت مرکزی (عراق) به این مانورهای تبلیغاتی خیلی توجه نخواهیم کرد و پیوندی که بین ما هست محکم تر از این حرف هاست که آنها بخواهند خللی در آن ایجاد کنند.
- سوال آقای ترقی نژاد خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا): همانطور که در صحبت هایی ابتدایی خود اشاره کردید، در هفته گذشته شاهد سفر ژنرال باجوا به تهران بودیم، ایشان دیدارهای مختلفی با مقامات کشورمان از جمله دکتر ظریف انجام دادند، محور رایزنیهای ایشان با دکتر ظریف را تشریح کنید. با توجه به اینکه ایشان عالی ترین مقام نظامیپاکستان هستند و پاکستان از مدت ها قبل در حال تلاشهایی برای بهبود مناسبات تهران و ریاض هست، آیا پیامی هم در این رابطه داشتند؟
- جواب: در سفر مهم جناب ژنرال باجوت به ایران با دیدارهای سطح بالایی که ایشان با همه مقامات تاثیر گذار جمهوری اسلامی ایران انجام داد، طیف مختلفی از مسائل و موضوعات مطرح شد، از روابط دوجانبه تا مسائل منطقه ای و مسائل مرزی، موضوع دو - سه گروگان ما در منطقه که توسط گروههای تروریستی ربوده شدند و مسایل منطقه ای هم طبیعتا جزء موضوعاتی بود که مطرح شد. جمهوری اسلامیپاکستان از جمله کشورهایی است که با توجه به روابط خوبی با جمهوری اسلامی ایران دارد و از قبلا هم داشتیم ، به عنوان دو کشور همسایه ، مهم و تاثیر گذار در منطقه، علاقمند کاهش تنش ها در منطقه ما و بین کشورهای اسلامی هست، بنابرین خواهان نوعی همکاری و گفتگو میان کشورهای تاثیر گذار در این منطقه است. جمهوری اسلامی ایران از حسن نیت آنها استقبال کرده و اعلام آمادگی کرده که هر تلاشی که منجر به کاهش تنش و (موجب) همگرایی و هم افزایی بیشتر کشورهای اسلامی و منطقه (بشود)، از آن حمایت خواهند کرد که این موضوع از جمله موضوعاتی بود که مطرح شده و سیاست همیشگی جمهوری اسلامی نسبت به کشورهای اسلامی، همسایه و منطقه است.
• سوال خانم هادیان- رادیو جوان: البته بارها شما راجع به معاونت اقتصادی صحبت کردید و توضیحاتی دادید. اگر دقت کرده باشید هفته گذشته مقام معظم رهبری در دیدار با فعالان اقتصادی اشاره ای کردند که الان با توجه به بدقولیهای اروپاییها – اسم آقای ماکرون آوردند و ببینیم طرح ماکرون به چه نتیجه ای خواهد رسید - فرمودند الان نوبت دیپلماسی است که وارد عمل بشود و فعالیت های خود را با کشورهای منطقه ای و حتی اروپایی ادامه دهد. الان برنامه و اقدامات جدید وزارت امور خارجه چیست؟
- جواب: فرمایشات مقام معظم رهبری کاملا به جا بود. معاونت اقتصادی ما در حال حاضر یکی از فعال ترین معاونت های ما هست. اگر چه اعلام هم کردیم و خود شما هم در جریان هستید، وزارت امور خارجه کار تصدی گری و کار مستقیم اقتصادی نمیکند. تنها کاری که وزارت خارجه میتواند بکند این است که بسترهای لازم را برای کارهیا اقتصادی و برای سرمایه گذاری خارجی و کاهش موانع در تجارت خارجی این را انجام بدهد که در همین راستا هم دارد گام بر می دارد. به هر حال ما کار خودمان را انجام خواهیم داد. به عنوان وزارت خارجه ما مسئول روابط خارجی کشورمان هستیم که طبیعتا تجارت خارجی هم بخشهایی از آن و سیاست گذاریهایش و زمینه سازیهایش شامل آن هم خواهد شد. اینکه حالا چقدر این سیاستها نتیجه بدهد ، بستگی به ارگانهای دیگر دارد که به فعالیت های خودشان ادامه دهند. ما وقتی صحبت از دیپلماسی و گفتگو و مذاکره میکنیم، وقتی میگوییم در دیپلماسی باز است، این به معنی آن نیست که ما امید بستیم یا به اصطلاح همه کارها را تعطیل کردیم که ببینیم مثلا مذاکرات با طرف هایی اروپایی یا بقیه چه خواهد شد، کار ویژه اصلی وزارت امور خارجه گفتگو و مذاکره و دیپلماسی ورزیدن است. اینکه بقیه سازمانها، دستگاهها و نهادها در راستای وظایف خودشان چه میکنند، باید از خودشان بپرسید. ما سعی میکنیم که راه را باز کنیم با گفتگو، مفاهمه و مذاکره، اینکه بقیه تا چه حد بتوانند از این استفاده بکنند. بستگی به آنها دارد. ما تا جایی که خط قرمزها به ما اجازه می دهد، گفتگو، مذاکره و تعامل خواهیم کرد. از وزارت امور خارجه نباید جز این انتظار داشته باشید. وزارت خارجه کارش این است و باید کار خودش را انجام بدهد، وزارت امور خارجه معطل این چیزها نیست، اگر دیگران معطل هستند به خودشان مربوط است، وزارت خارجه دارد کار ذاتی خودش را انجام می دهد ولی بخش های دیگر باید کار ذاتی خودشان را انجام بدهند و به فکر یافتن راه حل های مناسب برای مسائل اقتصادی باشند.
• سوال آقای مولایی – برون مرزی: با توجه به لغو معافیت تحریم های هسته ای ایران توسط آمریکا و سخنان تهدید آمیز دبیر کل موقت آژانس بین المللی در خصوص گسترش همکاری ایران با آژانس، چه دورنمایی از همکاری ایران و آژانس دارید؟
- جواب: راجب به لغو معافیت، ما مقامات آمریکایی را در موقعیتی نمی دانیم که راجع به تعهدات ما در برجام نظر بدهند یا بخواهند دخالت بکنند یا اظهارنظری داشته باشند. به هر حال آنها از این توافق خارج شدند و هیچ ارتباطی به آنها نخواهد داشت که جمهوری اسلامی ایران در خصوص تعهداتش چکار خواهد کرد یا چه برنامههایی دارد. این از آمریکا، اما همکاریهای جمهوری اسلامی ایران با آژانس سرجای خودش هست. گزارش های متعددی هم که آژانس داده ، نشان دهنده عمق این همکاری است. گزارش های آنها مثبت بوده و جمهوری اسلامی ایران همواره با آنها در تعامل بوده است و مثبت برورد کرده است. ما امیدوار هستیم که در دوران جدیدی که مدیر کل جدیدی برای آژانس تعیین شده، فارغ از سوگیریهای سیاسی یا فشارهایی که ممکن است از سوی برخی کشورها وارد شود، آژانس بی طرفی خودش را کماکان حفظ بکند و جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت به همکاری خود در چارچوب قوانین و مقررات با آژانس و شخص ایشان و حتی بازرسان ادامه خواهند داد.
• سوال خانم حسینی - میزان: با توجه به تحریف مغرضانه رسانههای بی بی سی، من و تو و ایران اینترنشنال از تحولات اخیر ایران داشتند که باعث شد که سفارت کشورمان در انگلیس نامه رسمیبه آفکام بدهد و شکایت بکند، برنامه وزارت امور خارجه برای پیگیری این موضوع چیست؟
- جواب: ما در اتفاقات اخیر در کشور علاوه بر اینکه حساب مردم را از اغتشاشگران جدا کردیم، شاهد حمایت همه جانبه ای از سوی برخی بیگانگان بودیم که در روح یاغی گری این اغتشاشگران دمیدند و این حمایت ها هم حمایت های امنیتی و هم حمایت های رسانه ای بود. شاهد بودید که برخی رسانههای فارسی زبان که در جریان هستید، برنامههای عادی خودشان را قطع کرده بودند و برنامههای فوق العاده گذاشته بودند که تشویق به آشوب و خرابکاری در کشور بکنند و این اعتراضات مردمی را جهت دیگری دهند. طبیعتا این گزارش های آنها مستند سازی شد و طی شکایتی به آفکام - که مقر آن در انگیس هست - ارائه شد و این پیگیریها قطعا ادامه خواهد داشت و حتما در خصوص کشورهایی که حمایت های دیگری کردند از این اتفاقات ، ما همین جا مجداد مسئولیت های آنها را به ایشان یادآوری خواهیم کرد و شکایت هایی که تنظیم کردیم را قطعا ارائه خواهیم داد و آنها بایستی پاسخ گوی برخی اقدامات شرورانه که در داخل کشور ما با حمایت اینها و توسط گروههای تروریستی انجام شده و بعضا هم مسلحانه بود، باید باشند.
• سوال خانم شریفی – خبرگزاری فارس: در صحبت هایتان به سفر فرستاده ویژه کره جنوبی به تهران اشاره کردید. یک بیانیه ای هم در این خصوص (کره جنوبی) صادر کرده بودند و اهداف سفر را تشریح کرده بودند. اخیرا یکسری مشکلاتی رخ داد در ارتباط با مشکلات بانکی و توقف صدور غذا و دارو از سوی کره جنوبی اتفاق افتاد، آیا در این سفر در این خصوص هم گفتگو خواهد شد، بیشتر تشریح کنید؟
- جواب: بله بعد از اتفاقاتی که بین ما و کره جنوبی افتاد در خصوص بدهیهایی که به ما داشتند، پیشرفتهایی را ما کرده بودیم. رئیس کل محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران سفری به کره جنوبی داشتند و آنجا توافق شد که از منابعی که ما آنجا داریم، برای خرید اقلام مثلا دارویی و غیره استفاده بشود که متاسفانه بعد از تحریم جدید بانک مرکزی ایران توسط ایالات متحده آمریکا، آنها هم جا زدند و بر خلاف توافقات خودشان عمل کردند و اعلام کردند که با توجه به این تحریم، امکان انجام این تعهدات شان را ندارند که باعث اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران شد و اقدامات کره (جنوبی) را غیر قانونی و حتی غیر انسانی اعلام کردیم. بعد از آن، آنها خواستند که فرستاده ویژه ای را به جمهوری اسلامی ایران اعزام کنند که ما هم پذیرفتیم. ما هم انتظار داریم که به سرعت این اقدامات خلاف قانون و خلاف توافق آنها، متوقف بشود و تجارت عادی از جمله صادرات اقلام دارویی به کشور ما توسط شرکت های مختلف از سر گرفته بشود و موانعی که در این راه هست و خودشان ایجاد کردند بر اساس برخی فشارهای و تفاسیری که از این قضایا داشتند را برطرف کنند. به هرحال ما منتظر هستیم ببینیم که اینها که می آیند ، با چه راهکار و فرمولی وارد کشور ما میشوند.
• سوال خانم رئوفی راد – ایران پرس: عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان روز شنبه در کنفرانس امنیتی منامه گفت: عربستان مخالف گفتگو با ایران نیست، اما پاسخ ایران باید به گونه ای باشد که مانع از تکرار حملات به آرامکو بشود. پاسخ وزارت امور خارجه به این مواضع عادل الجبیر چیست؟
- جواب: آقای عادل الجبیر هر از گاهی سخنانی را به زبان می آورد که خیلی با واقعیت ها و سیاست هایی که در دولت عربستان و رژیم عربستان علیه ما اتخاذ و اعمال میشود، همخوانی ندارد. لفاظیهای ایشان را بنده دیروز جواب دادم و شرط و شروطی که تعیین کردند را ما خیلی محکم و قانع کننده نمی دانیم. هم ایشان و هم یکی – دو تا از این مسئولین کشورهای منطقه در حاشیه جنوبی خلیج فارس اظهارات ، شروط و حرف های نامربوطی داشتند که پاسخ لازم داده شد. اینکه جمهوری اسلامی ایران خواهان گفتگو هست،و خواهان منطقه ای امن و با ثبات هست، نباید اینها را به این توهم بیاندازد که هر جوری آنها دلشان می خواهد، شرط و شروط تعیین کنند یا حرف های نامربوطی بزنند و سیاست هایی را القاء بکنند که وجود خارجی ندارد. ما مجددا اعلام میکنیم که جمهوری اسلامی ایران همسایگان خودش را از شمال و جنوب تا شرق و غرب، اولویت اصلی سیاست خارجی خودش می داند و در عمل هم اعلام کردیم و نشان دادیم که این اولویت تا چه حد جدی است، ما تا چه حد وقت گذاشتیم و تا چه حد هزینه کردیم تا اعلام کنیم که جمهوری اسلامی ایران خواهان رابطه ای خوب و بر اساس حسن همکاری و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر هست، اما اینها بخواهند با این حرفها و با این کل گوییها و با این اتهام زنیهای بی مورد و شروط غیر عملی، این فرصت را از دست بدهند، به خودشان مربوط است.
• سوال خانم راد – خبرگزاری دانشجو: یک قاضی فدرال آمریکا طی حکمی دولت ایران را به پرداخت 180 میلیون دلار به جیسون رضائیان، خبرنگار دو تابعیتی روزنامه واشنگتن پست محکوم کرده است. واکنش وزارت امور خارجه در این خصوص چیست و در قبال این زیاده خواهی چه اقدامات حقوقی را انجام خواهید داد؟
- جواب: آقای جیسون رضائیان بر اساس شواهد و مدارکی و اسنادی که هست و اعترافات خود ایشان که در یک محیط کاملا باز و آزاد انجام شده، متهم امنیتی بوده و جمهوری اسلامی ایران هم همان موقع که جرم ایشان بسیار سنگین بود و اشد مجازات برای ایشان توسط نهادهای قضایی صادر شده بود، تخفیف داد و به حبس تغییر کرد. پس از مدتی بر اساس مصوبه شورای امنیت ملی در یک چارچوب هایی، ایشان مورد عفو قرار گرفت و با اینکه پرونده بازی داشت، طی تبادلاتی که شد، ایشان آزاد شد. اینکه ایشان برود آنجا و شکایت بکند و دادگاههای آمریکای هم با دست باز، چنین ارقامی را برای ایشان تعیین بکنند؛ از دید ما مردود است. این لطفی بود که جمهوری اسلامی ایران به ایشان در این زمینه کرده بودند و گرنه میتوانستند ایشان را هم نگه دارند و هم مجازات های سنگین تری را به ایشان بدهند، به خاطر اینکه جرم ایشان محرض بوده است و ایشان خودش هم می داند. حالا ایشان از این وضعیت می خواهد به نفع خودش سوء استفاده میکند و درخواست غرامت های هنگفت میکند، این دیگر از عجایب روزگار است. ما به مقامات قضایی آمریکا هم توصیه میکنیم که مقداری مواظب باشند که گول نخورند که در چه وادی قدم میگذارند و چه آرائی را صادر میکنند و اینکه به هر حال اگر بحث صدور حکم باشد و دست و دلبازی، به هرحال کارهای مشابهی هم میشود انجام داد.
• سوال خانم پورصادفی – پایگاه الف: رسانههای ترکیه چند روز گذشته ویدیو و خبرهایی را منتشر کردند که فردی ایرانی در استامبول کشته شده و برخی از رسانههای معاند هم مطالبی مبنی بر اینکه این فرد مدیر یک کانال تلگرامی خیلی مشهور بوده، منتشر کردند. آیا سرکنسولگری ایران در استامبول موضوع این فرد و علت کشته شدن وی را در واقع پیگیری کرده و یا وزارت امور خارجه گزارش از مقامات ترکیه ای دریافت کرده است؟
- جواب: ایشان به عنوان یک فرد ایرانی طبیعتا مورد توجه وزارت امور خارجه و نمایندگیهای ما در کشور ترکیه هست. به هر حال یک ایرانی به قتل رسیده ، ما هم منتظر دریافت گزارش های رسمی مقامات امنیتی و قضایی ترکیه هستیم تا ببینیم علت قتل ایشان چه بوده و بعد از آن میتوانیم اظهار نظر بکنیم و آماده هستیم کمک های کنسولی هم همکاران ماد ارائه بدهند. اما در مورد علت قتل و بقیه جزئیات، چون در یک کشور دیگر اتفاق افتاده و میتواند انگیزههای مختلفی هم داشته باشد، باید منتظر دریافت گزارش های رسمی از طرف دولت ترکیه باشیم.
• سوال خانم ریاضی – رویداد 24: سوال اصلی من جواب داده شد، همکار من پرسیدند در مورد اقدامات عملی که وزارت امور خارجه برای مقابله با تعیین غرامت هایی شبیه غرامتی که برای آقای جیسون رضائیان انجام شده، قبلا هم مشابه این دادگاه در کشورهای دیگر برگزار شده و غرامت از محل داراییهای مصاده شده ایران پرداخت شده. اینطور نبوده که ایران هیچ هزینه ای پرداخت نکرده باشد دادگاهها صوری نبوده که ما بخواهیم دادگاه صوری در ایرتن برگزار بکنیم.
- جواب: به هر حال اموال ما آنجا هست آنها به صورت غیرقانونی اموال ما آنجا نگه داشتند. طبیعی هست روزی و روزگاری این اموال بایستی به خزانه ملت ایران برگردد و قطعا همیشه اوضاع اینگونه نخواهد ماند و ما هم اقدامات قانونی کرده ایم و در چند مورد هم موفق شدیم آرائی را بگیریم و پول هایی را پس بگیریم، این پولهایی که در ایالات متحده آمریکا بلوکه شده و خلاصه ولخرجی میکنند، قطعا از حلقوم شان بیرون خواهیم کشید.
• سوال آقای احدی - خبرگزاری مهر: با توجه به اینکه شما در 29 مهر اعلام کردید مستندات مربوط به (حمله به) نفتکش سابیتی به شورای امنیت ارسال شده، آخرین وضعیت را می خواستیم بپرسم که آخرین پیگیری شما در این پرونده در چه مرحله ای است؟
- جواب: آنها در حال بررسی هستند. ما اعلام کردیم که بر اساس شواهد و قوانین و مدارکی که هست که این حمله باصطلاح موشکی یا توسط برخی ابزارهای تخریب بزرگ انجام شده، هنوز منتظر هستیم که ببینیم اقدامی از طرف آنها صورت خواهد گرفت یا خیر. ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران این حق را برای خودش محفوظ دانسته که به محض اینکه قطعا برای ایران محرض بشود که کدام رژیم یا کشور در این اتفاق دست داشته، پاسخ لازم را با زمان و مکانی که خودش تعیین خواهد کرد، انجام خواهد داد و از (کنار) این (مساله) نخواهد گذشت.
• سوال خانم آبشناس- اسپوتنیک: در (روزنامه) نیویورک تایمز گزارشی اخیرا منتشر شده که این رسانه 700 صفحه از اطلاعات سری ایران را به دست آورده که در آن توضیح داده شده که ایران می خواهد در عراق نفوذ سیاسی داشته باشد. به ویژه در این گزارش به تخریب چهره سردار سلیمانی پرداخته شده است. این 700 صفحه تا کنون نشان داده نشده و منبع آن در حقیقت نا معلوم است. این خبر تا چه حدی قابل بررسی است و تا چه حد تخریب چهره سردار سلیمانی در راستای برنامه ایران هراسی هست که در رسانههای خارجی در حال اتفاق است؟
- جواب: با بررسیهایی اولیه که صورت گرفته این اسناد ادعایی مورد تایید نیست. به هر حال گشتن ردپای جمهوری اسلامی ایران در کشور همسایه ای که روابط وسیع و عمیقی با آن دارد و پیوند های ناگسستنی بین دو ملت و دو دولت هست، کار خیلی سختی نیست و نیازی به نشان دادن اسناد و سند سازی و جعل اسناد اینجوری ندارد. ما چیز پنهانی در عراق نداریم. رابطه بسیار خوبی با (عراق) داریم. حضور ما در عراق در زمانی که تروریست ها و داعش به آنجا هجوم آورده بودند و کشتار و قتل عام میکردند، یک حضور علنی و به درخواست دولت قانونی آن کشور بوده و جمهوری اسلامی ایران هم بر اساس وظایفی که برای خودش تعیین کرده به عنوان یک کشور دوست، همسایه و مسلمان، این اقدامات را با حضور همه گروهها، شخصیت ها و نیروها در عراق به آنها کمک کرده. اولین کشوری بودیم که به درخواست کمک عراقیها در خصوص حمله داعش به شهر های مختلف در آن کشور پاسخ دادیم. کمک های نظامی و مستشاری به آنها کردیم. اینکه بخواهند از این گزارش ها و حرف ها سند دربیاورند، خوش به حالشان.
- سوال خانم آبشناس- اسپوتنیک: در مورد سردار سلیمانی توضیحی ندارید؟
- جواب: در همین راستا هست، شخص سردار سلیمانی به عنوان چهره اثر گذار در مبارزه با تروریسم و داعش، طبیعی است که مورد بغض و نفرت آنها باشد و بخواهند چهره محبوب ایشان را طبیعتا مخدوش کنند.
• سوال آقای اسد بیگ الجزیره انگلیسی: پاسخ سران کشورهای عضو همکاری خلیج فارس نسبت به طرح ابتکار هرمز چه بوده است؟
- جواب: من به این سوال در پاسخ به پرسش یکی از دوستان پاسخ دادم. عرض کردم نامه ای که به سران کشورهای ذیربط منطقه ما دادیم ، به شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس و عراق به همه اینها بوده. دو - سه کشور به نامه رئیس محترم جمهور پاسخ مکتوب دادند. بقیه هم در حال بررسی هستند. شنیدم که قرار است در یک مکانیزم دسته جمعی، هم این طرح ایران بررسی شود که امیدوار هستیم این اقدامات نتیجه بدهد و باب یک همکاری و گفتگوی منطقه ای بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همسایه ما در حاشیه جنوبی خلیج فارس باز بشود تا از سوء استفاده بیگانگان در این منطقه بیش از پیش جلوگیری بکنیم.
• سوال خانم خادم جعفری – خبرگزاری صداوسیما: در رابطه با سفر دو روز آینده آقای عراقچی ، ظاهرا نشست برجام در سطح معاونین در مورد کاهش گام هایی است که ایران در این راستا برداشته قرار است برگزار بشود، توضیح بفرمایید.
- جواب: قرار است حدود ششم دسامبر این نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور ایران و کشورهای 1+4 در سطح معاونین وزراء برگزار بشود و طبیعتا آخرین تحولات مربوط به اجرای برجام در این کمیسیون مشترک بحث خواهد شد. گام های که جمهوری اسلامی ایران برای توازن بخشی به حقوق و تعهدات خودش در برجام برداشته، از طرف آنها مطرح خواهد شد. اقداماتی هم که آنها در راستای اجرای تعهدات شان در برجام کردند یا نکردند، آنجا مورد بررسی و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
• سوال آقای خلیل خانه - روزنامه قدس: در هفتههای اخیر بعد از آخرین گامیکه جمهوری اسلامی ایران در کاهش تعهدات هسته ای خود برداشت، عملا ما شاهد یک سکوت خبری بودیم و هیچ تحرک دیپلماتیکی مشهود نیست. آیا ارتباطات متوقف شده و رایزنیها در چه سطحی است ؟
- جواب: ما عرض کردیم، باب دیپلماسی باز است. اتفاقاتی و مذاکراتی هم در جریان هست بر اساس تفاهم هایی که با کشورهای اروپایی داشتیم ، خوب هنوز به نتیجه مشخصی این ارتباطات و رفت و برگشت ها نرسیده است که اگر برسد اعلام خواهد شد. نه، باب بسته نشده و تحرکات متوقف نشده است. همین برگزاری کمیسیون مشترک برجام باز در همین راستاست و ما به تلاش های خودمان ادامه می دهیم و امیدواریم به نتیجه برسیم. اما - همانطور که من در (پاسخ ) به سوال قبلی هم عرض کردم - وظیفه ذاتی خودمان را انجام می دهیم وظیفه ای که یک وزارت خارجه باید انجام بدهد، اما معطل این گفتگو نیستیم، این را موکول به چیزهای دیگر نکردیم. بخش های مختلف اقتصادی کشور هم دارند کار خودشان را انجام می دهند و امیدوار هستیم اگر روزنه ای به عنوان دیپلمات ها و وزارت خارجه و بعنوان دستگاه دیپلماسی بتوانیم پیدا کنیم، یک کمکی هست به اقداماتی که سایر دستگاهها خواهند کرد، اگر هم پیدا نشد خوب فبها، کار خودمان را در این شرایط انجام می دهیم.
-
• سوال آقای حسینی – ماهین نیوز: علت تعلل در مجازات عاملین آشوب های اخیر چیست؟ با توجه به اینکه همه مدارک موجود است و چرا منتظر مدارک جدید هستیم که مثلا پمپئو را دستگیر کنیم و به ایران بفرستیم؟
- جواب: فکر میکنم این سوال را باید از دوستان ما در نهادهای داخلی بویژه وزارت کشور، قوه قضائیه و نهادهای امنیتی بپرسید. آنچه به ما مربوط است مستنداتی هست که از دخالت کشورهای خارجی که بخشی از این آشوب ها بوده و آن را ما به وظایف خودمان واقف هستیم و بدان عمل کردیم و خواهیم کرد. اما بقیه مسائل به نهادهای ذیربط بستگی دارد که میتواند از آنها بپرسید.
• سوال خانم لی - فونیکس: آمریکا گفته اخیرا قرار است ناوهای آمریکایی رزمایشی را در دریای عرب انجام بدهند، پاسخ شما چیست؟
- جواب: از این مانورها آنها زیاد می دهند و در حد مانور خواهد ماند. جمهوری اسلامی ایران وظایف خودش را در مناطقی که امنیت آن به ویژه در تنگه هرمز و خلیج فارس به صورت تاریخی بر عهده اش هست، اعمال و اجرا خواهد کرد و این مانورها هم تاثیری بر ما و استراتژیهای ما در این منطقه نخواهد داشت.
• سوال خانم سالاری - آناتولی: آقای واعظی سی ام اکتبر اعلام کردند نشست شورای عالی همکاری ایران و ترکیه در هفتههای آینده به زودی برگزار میشود. البته میبینیم این تاریخ هم که به تعویق افتاد، آیا تاریخی مشخص شده است؟
- جواب: هنوز نه، طرفین در حال رایزنی هستند. با توجه به اولویت هایی که برای دو کشور به وجود می آید طبیعتا تاریخ برگزاری این نشست ها هم میتواند بالا و پایین میشود. اگر تاریخ جدیدی مشخص شود ،اطلاع رسانی خواهیم کرد.
• سوال آقای سلطنت پور - همشهری: آقای رئیس جمهور هفته گذشته اعلام کردند ایران و غرب در رابطه با برجام در اصول به توافقی رسیده اند، مبنای این اظهار نظر آقای رئیس جمهور آیا همان طرح آقای مکرون هست که پیگیری میشد یا طرح جدیدی در دستور کار هست؟ و اگر در رابطه با آمریکا آقای رئیس جمهور اشاره داشتند که عملیاتی شده بود، فقط به خاطر اینکه زمان انجام برداشتن تحریم ها مشخص نشده بود، در نیویورک عملیاتی انجام نشد، آیا این برطرف شده که آقای رئیس جمهور گفتند در اصول به تفاهم رسیدیم؟
- جواب: البته احساس من این هست آنچه جناب آقای دکتر روحانی فرمودند، همان طرحی بود که مجددا توسط کشورهای باقیمانده در برجام مطرح شد و یک سری راهکارها و جزئیاتی را طرفین با هم یکدیگر تبادل کردند. خوب یک بن بست هایی در مورد نحوه اجرایی شدن این طرح ها دو پیشنهادات وجود داشت. جمهوری اسلامی ایران هم پیشنهادهایی را ارائه کرد که تقریبا – همینطور که ایشان فرمودند - در کلیات به تواففق رسیده بودیم، ولی باز در اجرا آنها دچار نقصان شدند، چون آنها بایستی این طرح ها و پیشنهادات را میبردند و از کس دیگری اجازه میگرفتند که باعث شده اینها ابتر بماند. با این وجود این اقدامات ادامه دارد و این بن بست شکنیها ادامه دارد و ما هم منتظر هستیم – البته به عنوان وزارت خارجه و نه بعنوان جمهوری اسلامی و نه بعنوان سایر بخش هایی که باید به کار خودشان بپردازند و من امروز اینها را مجددا تاکید میکنم – این وظیفه ما هست و ما هم طرح ها و ابتکارات را میشنویم و میبینیم و نظرات اصلاحی خودمان را روی آنها اعمال میکنیم و به آنها بر میگردانیم، این باب را باز گذاشتیم تا ببینیم در نهایت آنها میتوانند به تعهدات خودشان عمل بکنند یا خیر.
• سوال خانم احقاقی – خبرگزاری ایسنا: چندی پیش وزارت امور خارجه با توجه به تحولات عراق بیانیه ای داد که شهروندان ایرانی با توجه به ناامنی در کشور عراق به آن کشور سفر نکنند و سفر کاروانهای زیارتی ایران به عراق هم به تعویق افتاد. آیا تغییری در این وضعیت ایجاد شده و الان این سفرها آغاز شده است؟
- جواب: از آغاز سفرها من خیلی خبر ندارم. ولی با توجه به شرایط جاری در عراق فکر میکنم آن توصیه مسافرتی ما کماکان سر جایش باشد. به هر حال باید حداقلی از امنیت و رفاه و آسایش برای کسانی که سفر میکنند، فراهم باشد و امنیت آنها هم تضمین شده باشد. این را فکر میکنم آژانس های گردشگری میتوانند با مقامات ما در وزارت خارجه یا نمایندگیها در آنجا مطرح بکنند و آخرین وضعیت را بگیرند و بعد از آن انشاء الله به کشور عراق سفر بکنند.
• سوال آقای بیستروف - خبرگزاری ریانووستی: سوالی دارم در رابطه با اینترنت و گفته میشود پس از قطع اینترنت ( در ایران) در بعضی از سفارتخانههای خارجی در تهران هم اینترنت قطع شد. آیا در صورت قطع یا محدود کردن مکرر اینترنت پیش بینی شده است که اینترنت در سفارتخانهها فعال بماند، چون تاثیر منفی بر روند صدور ویزا برای اتباع ایرانی گذاشت؟
- جواب: در ایامیکه این اتفاق افتاد، اقدام به هر حال ضروری هم بود ، به خاطر اینکه می دانید وقتی استفاده از یک ابزار مشروع توسط یک عده ای به صورت نامشروع استفاده میشود، طبیعی است که مقامات به فکر چاره بیافتند و بتوانند شرایط را کنترل بکنند. در مجموع دسترسی آزاد به اطلاعات در جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده و ابزارهای لازمش فراهم هست؛ اما در مواقع بحرانی طبیعی هست که قدری با این محدودیت ها مواجه باشیم. کاری است که در همه و اغلب کشورها وقتی با چنین شرایطی مواجه میشوند طبیعتا و قطعا انجام خواهند داد. بعنوان مثال، اگر در شهری آتش سوزی بشود، معمولا لولههای گاز را قطع میکنند که دامنه بحران گسترش پیدا نکند یا آتش سوزیها گسترش پیدا نکند. این به معنی این نیست که مردم را از داشتن نعمت گاز محروم کردند، این برای کنترل امنیت است. وقتی امنیت ما توسط این ابزار به خطر می افتد، طبیعی هست نهادهای مسئول از طریق همین ابزار بتوانند که امنیت را مجددا به همین مردم برگردانند. راجب به سفارت خانههای خارجی و شرکت ها و حتی خبرنگاران خارجی از همان اول تمهیداتی اندیشیده شد. من خبر دارم که وزارت ارشاد اقداماتی برای خبرنگاران خارجی انجام داد. به سفارتخانههای خارجی هم تسهیلات داده شد و راهکارهایی به آنها اعلام شد که حداقل شرایط برای کارهای جاری آنها به ویژه در امور کنسولی انجام بشود. طبیعتا با پیشرفت شرایط راهکارها قطعا پیشرفت خواهند کرد و روز بروز بهتر خواهد شد. فعلا با این مشکل مواجه نیستیم و اینترنت تقریبا در همه کشور برقرار هست و همه سفارتخانهها از آن استفاده میکنند.
• سوال آقای اصلانی - تسنیم: مدتی بود در آمریکا یک عده ای گفتند فشار حداکثری تاثیری نداشته، اما با اتفاقات اخیر در ایران، برخی ادعا میکنند این (فشار حداکثری) موفق شده است. آیا اتفاقات اخیر در ایران بر کیفیت مذاکرات ایران با طرف های دیگر تاثیری خواهد داشت یا نه، عمدتا در حوزه سیاست خارجی با توجه به گفتگو هایی که ترامپ و مکرون در این حین داشته اند؟
- جواب: اتفاقاتی افتاد که اتفاقاتی نا خوشایند بود و طبیعتا بر همه شئون زندگی ما و مردم ما به ویژه آن بخش ناآرامیهای غیر قانونی و اغتشاشات و ویرانگریها اثر گذاشته است. اما اینکه عده ای خیال بکنند که بر اثر فشارهای آنها و اقداماتی که آنها علیه جمهوری اسلامی ایران انجام دادند، این اتفاقات رخ داده، این را من قبول ندارم. اما سوء استفاده آنها را از این وقایع رد نمیکنم و مستنداتی هم وجود دارد که اینها دارند سعی میکنند از این وقایع (سوء) استفاده بکنند. چه بسا بدشان نیاید مردم تحت فشار قرار بگیرند که مثلا به دولت فشار بیاورند، همان حرفی که آقای پمپئو به صراحت بیان کرد که « آنقدر باید به مردم ایران گرسنگی داد تا تسلیم فشار آمریکاییها بشوند ». از این بعد این نکته ای که فرمودید قابل درک است. میبینید در همین شرایط، جمهوری اسلامی ایران از چنان ثبات و استحکام برخوردار است که دست به اصلاحات اقتصادی می زند و در عین حال مذاکراتی که عرض کردم در سطوح وزارت خارجه بعنوان - کار ویژه اصلی وزارت خارجه - انجام میشود، دارد جلو می رود. و ما خیلی اثرگذاری ویژه ای را روی این مسئله نمیبینیم و امیدوار هستیم هرچه زودتر بقیه کشورها به خودشان بیایند و دست از دخالت امور داخلی سایر کشورها بردارند و راه خودشان را بروند.
• سوال خانم امیرچخماقی - پانا: خانواده لیونسون ادعا کردند اسنادی در اختیار دارند که نشان می دهد ایران ایشان را جاسوس می دانسته و نیروهای مسلح ایران با حکم قضایی ایشان را دستگیر کردند. شما در نشست هفته پیش گفتید که لوینسون هیچ حکم قضایی در ایران ندارند؟ ایا صحت مدارک خانواده لوینسون را تایید میکنید؟
- جواب: این را بیشتر میتوانید از دوستان ما در قوه قضائیه بپرسید. مواضعی که اعلام کردیم همان هست. به هر حال (فقط) ادعا هست. من امیدوار هستم دوستان ما در قوه قضائیه اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه دارند را به شما و به افکار عمومی ارائه بدهند.