Website logo
۱۳۹۹/۰۴/۰۹- ۲۱:۵۵ - مشاهده: ۹۴۰

نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه با رسانه‌های داخلی و خارجی

نشست خبری سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی روز دوشنبه 9 تیرماه 1399در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.

بسم الله الرحمن الرحیم

مقدمه

عرض خیر مقدم دارم خدمت همه شما دوستان و همکاران محترم رسانه ای و دهه کرامت را خدمت همه شما تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.

همچنین جا دارد که یادی کنیم از اقدامات ضد انسانی و ضد حقوق بشری رژیم ایالت متحده آمریکا در سنوات گذشته و اکنون، که ما آن را به عنوان هفته «حقوق بشر آمریکایی» نام گذاری کرده ایم. در بازه زمانی ششم تا دوازدهم تیر ماه در سنوات مختلف اتفاقاتی رخ داده است که البته مختص تیر ماه نیست و این جنایات کماکان در داخل و خارج آمریکا ادامه دارد؛ از ترور نافرجام مقام معظم رهبری توسط منافقین در سال شصت، بمب گذاری در مقر حزب جمهوری اسلامی، فاجعه بمباران شیمیایی سردشت، حمله ناوگان آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران و همین طور  ترور آیت الله صدوقی چهارمین شهید محراب.  اینها نمونه‌هایی از اقدامات ضد بشری و ضد حقوق بشری ایالت متحده امریکاست که به طور مستقیم و غیر مستقیم در جنایت علیه ملت ایران دست داشتند و کماکان ادامه دارد.

تحولات سیاست خارجی

جناب آقای اتمر سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان در صدر هیئتی بلند پایه، به ایران تشریف آوردند. رایزنی‌ها و گفتگوهای بسیار خوبی میان مقامات دو کشور صورت گرفت که از جمله مهمترین دستاوردهای آن، نزدیک شدن به امضا سند راهبردی و سند جامع دو کشور است. در این دیدارها همچنین برخی مسائل پیش آمده بین دو کشور بررسی شد و به نتایجی نیز دست یافتیم.

آقای دکتر ظریف در تهران با همتایان عمانی و چینی خود دو ویدئو کنفرانس داشتند.

 امروز، مذاکرات ویدئو کنفرانسی خود را با همتایان قطری ادامه خواهند داد. فردا نیز در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص گزارش دبیرخانه این سازمان در اجرای قطعنامه 2231 شرکت و سخنرانی خواهند کرد.

پاسخ به سوالات

سئوال: آمریکا اعلام کرده است که اگر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت رای نیاورد مکانیزم ماشه را با همکاری اروپا فعال خواهد کرد. چقدر شرایط حاکم بر شورای امنیت چنین فضایی را در اختیار آمریکا قرار می دهد  و اگر این اقدام عملی شود چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت؟

پاسخ: ما اعلام کردیم که آمریکایی‌ها در این شرایط و با بدعهدی‌ها  و اقدامات  تخریبی که علیه برجام و نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل داشتند، نه حق و نه توان چنین کاری را دارند. آنها در جایگاهی نیستند که ادعا کنند و با استناد به این قطعنامه بیایند و مفاد برجام و دستاوردهای آن را از بین ببرند. رایزنی‌های ما با سایر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد نشان داد که همگی مخالف این رویه بوده، این کار را تقبیح کردند و ما پیش بینی شکستی دیگر برای آمریکا در این زمینه داریم.  بنابر این به آن‌ها توصیه می‌کنیم که آزموده را نیازمایند و راه رفته را که منتج به بن بست است، مجددا آزمایش نکنند.

سئوال : زمانی که خبر فوت قاضی منصوری منتشر شد اعلام کردید که از وزارت امور خارجه رومانی خواسته اید که در این ارتباط توضیح دهند؛ سفیر رومانی نیز به وزارت امور خارجه احضار شد. لطفاً در مورد  آخرین اخباری را که در مورد علت این فوت و مسائلی که در این ارتباط وجود دارد توضیح دهید.

پاسخ: این موضوع هنوز دارای ابهاماتی است. متاسفانه دولت رومانی علی رغم درخواست هایی که داشتیم هنوز در این زمینه شفاف سازی صورت نداده است، ما هم در وزارت امور خارجه و از طریق سفارت جمهوری اسلامی ایران و هم قوه قضائیه و پلیس اینترپل  پیگیر این موضوع هستیم و درخواست داریم که دولت رومانی جزئیات اتفاق و علل آن را به جمهوری اسلامی ایران رسمی و کتبی اعلام کند که متأسفانه تا کنون جز همین اخبار رسانه ای که منتشر کردند و شما نیز شاهد بودید چیز جدیدی را دریافت نکردیم. ما کماکان خواستار روشن شدن همه ابعاد این ادعا هستیم که ببینیم دقیقا چه اتفاقی افتاده و وضعیت و سرنوشت ایشان چیست. همین جا بار دیگر به دولت و مقامات ذیربط رومانی اعلام  و تقاضا می‌کنم که در اسرع وقت با توجه به حساسیت و پیچیدگی این پرونده ما را در جریان آخرین اطلاعات و اخبار دقیق و صحیح قرار دهند.

سئوال : اخیراً پیش نویس برنامه همکاری 25 ساله ایران و چین به تصویب هیئت دولت رسید و آقای ظریف هم مامور پیگیری این قضیه شدند. در رسانه‌ها مطالبی در این خصوص مطرح شده است و جزئیات آن مشخص نیست. اگر لطف کنید در این خصوص یک توضیحی بفرمایید که دقیقا این توافقنامه دارای چه بندها و چه جزئیاتی است، ممنون می‌شوم.

پاسخ: این موضوع جدید نیست. در سفری که رئیس محترم جمهوری خلق چین به ایران داشتند ، اعلام شد که همکاری‌های دو کشور یک همکاری جامع و راهبردی است. بنابر این سندی هم همانجا امضا شد. یکی از بندهای سند همان موقع اعلام می‌کرد که بایستی دو کشور یک سند جامع راهبردی برای همکار های خودشان در تمامی زمینه‌ها  داشته باشند که در سفری که سال گذشته جناب آقای دکتر ظریف به پکن داشتند، پیش نویس این سند به اطلاع مقامات چینی رسید و بررسی‌ها انجام و چند بار تبادل شد ضمن اینکه اخیراً هم در داخل کشور این پیش نویس نهایی شده است. من همه گمانه زنی‌ها در این خصوص را رد می‌کنم. هیچ کدام از مفادی که از سوی رسانه‌ها و یا توسط اشخاص مختلف بیان شده هیچ کدام واقعیت ندارد. ما بر اساس نگاه راهبردی که به دوستانمان و با کشورهایی که با آن‌ها رابطه نزدیک داریم، تلاش داریم که رابطه مان را نه کوتاه مدت بلکه دراز مدت تعریف کنیم. بدین منظور هم این سند امضا شده، کما اینکه با بقیه کشورهایی نیز که با ما روابط دوستانه و حسنه ای دارند آماده هستیم مبتنی بر احترام و منافع متقابل چنین سندهایی را با زمان بندی‌های مختلف امضا کنیم و با برخی نیز در حال مذاکره در این زمینه هستیم. بنابر این این موضوع جدید نیست. گمانه زنی‌ها همه اشتباه است. من احساس می‌کنم سند به گونه ای است که در آینده بشود آن را کامل منتشر کرد. ابعاد مختلف همکاری‌های سیاسی و اقتصادی در این سند هست که فکر می‌کنم که اگر نهایی شود (فعلا در حد پیش نویس است) قطعا می‌شود این سند را منتشر کرد و هیچ چیز ابهام آمیزی ندارد. طبیعی است که همکاری‌های نزدیک و راهبردی دو کشور ایران و چین دشمنانی داشته باشد که دست به فضا سازی و تخریب این روابط بزنند. بنابراین من خدمت آن‌ها و شما عرض می‌کنم که این سند، سند افتخار آمیزی است، به نفع منافع دو کشور است و وقتی منتشر شد همه متوجه جزئیات آن خواهند شد.

سئوال :  همانطور که اطلاع دارید ترامپ بارها گفته است که اگر من رای نیاورم جو بایدن آمریکا را تحویل ایران می دهد. حتی در جایی گفته است  جان کری به ایرانیان قول داده که این کار را انجام دهد. حالا نیز اعتراف کرده است که رای نمی آورد. آیا ایران تصمیم دارد که آمریکا را تحویل بگیرد. مثلا ایالت هایی که  اعلام خودمختاری کردند را به رسمیت بشناسد؟

پاسخ: این مسائلی که می فرمایید موضوعات داخلی کشورهای مختلف است. بنابر این جمهوری اسلامی ایران بنای مداخله در امور داخلی نه تنها آمریکا بلکه هیچ کشوری را ندارد. آنچه که بین مقامات آمریکایی و کاندیداهای مختلف می‌گذرد، مسائل داخلی، رقابت های حزبی و جناحی خودشان است و برای ما اهمیت ندارد که آن‌ها در خصوص کشورشان و سرنوشت کشورشان چگونه فکر می‌کنند و چگونه تصمیم می‌گیرند. آنچه که به ما مربوط است نوع نگاه آن‌ها، تعامل آن‌ها با ما و منطقه ماست که ما بر اساس منافع و سیاست های کلان کشورمان، پس از این که هردولتی بر سر کار بیاید، تنظیم خواهیم کرد و رفتار خودمان را بر اساس آن شکل خواهیم داد. بنابر این ما نه منتظر انتخابات در آمریکا هستیم و نه اتفاقات داخلی که در آنجا در حال وقوع است برای ما اهمیت دارد. اما از بعد حقوق بشری و انسانی، برای جمهوری اسلامی و مردم ایران، اتفاقاتی که در آن جا می‌گذرد واقعاً مهم است. در کشوری که داعیه حقوق بشر دارد و سالانه در خصوص کشورهای دیگر گزارش حقوق بشر می دهد می‌بینیم که به طور عیان و علنی حقوق بشر و حقوق سیاهان را در کشور خودش زیر پا می‌گذارد و با یک نقض سیستماتیک حقوق بشر در کشور خودشان مواجه هستیم. که این امر با اعتراض داخلی و همین طور اعتراضات کشورهای دیگر در این زمینه مواجه شده است.

سئوال : سوال من در رابطه با مسئله ایست که سه کشور اروپایی در رابطه با تمدید تحریم های تسلیحاتی به مدت سه سال گذاشته اند. برخی اعتقاد دارند که این یک رویکرد بینابینی است که کشورهای اروپایی برای حفظ برجام و مقابله با اقدامات افراطی تر امریکا، اتخاذ کرده اند. در این رابطه  چه رایزنی‌هایی با کشورهای اروپایی داشتید و آیا نقطه نظر ایران به آن‌ها اعلام شده است؟ در صورتی که چنین اتفاقی بیفتد  ایران چه تصمیمی می‌گیرد؟

پاسخ: رویکرد غربی‌ها به ویژه آمریکایی‌ها در قضیه توانمندی‌های دفاعی ما یک رویکرد امنیتی سازی است که از دید ما غیر قابل قبول است. ما نشان دادیم که چه با تحریم و چه بی تحریم در خصوص توانمندی‌های دفاعی خودمان به ویژه در خصوص توانمندی‌های موشکی جمهوری اسلامی ایران با کسی تعارف و شوخی نداریم و همه پیشرفت هایی که تاکنون داشتیم هم به رغم همین تحریم های ظالمانه ای بود که آن‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کردند؛ چه تحریم هایی که توسط شورای امنیت ایجاد شد و چه تحریمهای آمریکا و چه تحریم هایی که اروپایی‌ها در مقاطع مختلف داشتند. بنابر این من فکر می‌کنم که باز دوستان اروپایی کار عبثی انجام می دهند و به بیراهه می روند. ادامه تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی  ایران برخلاف مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد است و طبیعتاً آثار و تبعاتی خواهد داشت که کشورهای اروپایی و بانیان چنین کاری بایستی پاسخگو باشند و عواقبش را هم بپذیرند و بنابراین ما آن را رویکرد سازنده و درستی نمی دانیم. تعامل اروپا و آمریکا به ما ارتباطی ندارد و ما حاضر نیستیم که از حقوق خودمان بگذریم و یا آن‌ها را وجه المصالحه روابط پیچیده و عجیب یا ارباب رعیتی اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها کنیم.

سئوال : با توجه به تحریمهائی که آمریکا بر دو کشور ایران و ونزوئلا به سبب تجارت اخیر بین دو کشور، اعمال کرده است؛ چشم انداز این رابطه تجاری را شما چگونه ترسیم می‌کنید و اینکه در آینده نزدیک آیا برنامه ای هست برای اینکه مقامات دو کشور دیداری داشته باشند؟

پاسخ: روابط جمهوری اسلامی ایران با ونزوئلا و سایر کشورها در آمریکای لاتین و حتی دیگر مناطق جهان یک رابطه عادی و رسمی است و ارتباطی با کشورهای دیگر و منافع آنها ندارد. بنابر این ما به عنوان دو کشور مستقل  که روابط تعریف شده ای از گذشته داریم و داشتیم به روابط عادی خودمان با همدیگر ادامه خواهیم داد. اقداماتی نیز که اخیرا صورت دادیم از دید ما امر خارق العاده ای نبوده است. تجارتی عادی بین جمهوری اسلامی ایران و کشور مستقل  دیگری در نقطه دیگری از جهان  بوده است. طبیعی است که این روابط خوشایند برخی از قدرتها نیست و ازجمله ایالت متحده آمریکا که هر دوکشور را تحت فشار و تحریم گذاشته است. ما فکر می‌کنیم که اولاً به آنها ربطی ندارد، ثانیاً اراده دو کشور بر این است که به روابط عادی در همه مقاطع ادامه دهد. در حوزه تجاری شاهد بودید، این روابط ادامه دارد و ادامه نیز خواهد داشت. گفتگوها بین مقامات و رایزنی‌ها ادامه دارد. سفری نیز در پیش است که اگر نهایی شود انجام خواهد شد. بنابراین امر ویژه ای نیست که کسی را نگران کند و جمهوری اسلامی ایران با دوستان خودش در حد اعلی تعامل و رفتار خواهد کرد.

سئوال : رئیس جمهور در 17 اردیبهشت ماه گفتند که اگر تحریم تسلیحاتی تصویب شود یا اینکه بروند به سمت مکانیسم ماشه ما به پاراگراف آخر نامه ای که به اروپایی‌ها نوشتیم مراجعه می‌کنیم. ولی ما نمی دانیم این پاراگراف آخر چیست و اینکه ایران در چه صورتی به سراغ آن پاراگراف آخر می رود؟

پاسخ: آن موقع تقریباً و یا بخش هایی از آن رسانه ای شد؛ ولی چون مخاطب این سخنان اروپایی‌ها، آمریکایی‌ها و اعضای برجام هستند، فکر می‌کنم خودشان پیام را گرفتند که واکنش جمهوری اسلامی ایران  به این اقدامات چه خواهد بود. دو سه تا اقدام ویژه  برنامه ریزی شده که حسب شرایط تصمیم گیری خواهد شد؛ ولی من فکر می‌کنم کار به آنجا نکشد و آنقدر عقل و درایت (البته امیدوارم) در آنها باشد که کار به اینجا کشیده نشود. من فکر می‌کنم با توجه به شرایطی که اکنون در آن هستیم، بحث اقدام آمریکا حداقل در این زمینه و در این مقطع به جایی نخواهد رسید.

سئوال: اواخر خرداد ماه، ما و ترکیه حملات مشترکی را در اقلیم کردستان علیه شبه نظامیان کردستان داشتیم که با واکنش تند بغداد روبرو شد و در خبرها خواندیم که هم سفیر ترکیه و هم سفیر ما در عراق احضار  شدند، به این دلیل که این حملات بعد از سفر آقای ظریف به ترکیه صورت گرفت. می خواهم بدانم آیا هماهنگی بین ما و بغداد برای  این حملات  صورت گرفت یا نه و آیا برنامه خاصی وجود دارد برای اینکه این حملات ادامه داشته باشد؟ فکر نمی‌کنید با توجه به  رابطه حسنه ایران و عراق این اتفاقات به این رابطه ضربه ای وارد کند و منجر به سوء استفاده کشورهایی مثل آمریکا شود ؟

پاسخ: مبارزه با تروریست ها در دستور کار مشترک همه کشورهای منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و عراق قرار دارد و بنابر این من بحث هماهنگی را خبر ندارم. اما طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران از مرزهای خودش دفاع کند و هر جا تروریستی لانه کرده آن‌ها را پاکسازی کند. ما در این زمینه از نزدیک با مقامات عراقی مشورت می‌کنیم و در تماس هستیم. آنها نیز از گذشته در جریان فعالیت های ما و فعالیت های برخی گروهک های تروریستی شناسنامه دار در منطقه هستند. بنابر این فکر می‌کنم که این همزمانی خیلی اتفاقی بوده است. بحث عملیات مشترک را نمی‌توانم الان تأیید کنم ولی این عزم در همه کشورهای منطقه در ترکیه، ایران و حتی در خود عراقی‌ها هست که به تناسب شرایط و موقعیت با تروریست های شناسنامه دار که دست به اقدامات تروریستی علیه بی گناهان بویژه در حاشیه نوار مرزی می زنند، مقابله کنند که این اقدامات هم در این زمینه صورت گرفته است.

سئوال: با توجه به اینکه در هفته بازخوانی و افشای حقوق بشر آمریکایی هستیم سوال من درباره ارزیابی شما از وضعیت حقوق بشر در آمریکاست. ضمن اینکه الان شاهد هستیم که گروه‌های تروریستی ضد ایرانی در کشورهای اروپایی فعالیت آزادانه ای دارند، وزارت امور خارجه درباره فعالیت آزادانه این گروه‌ها در اروپا چه پیگیری‌هایی انجام داده است؟

پاسخ: اتفاقاً یکی از موارد انتقادی و مشکلات  اصلی ما با کشورهای اروپایی همین بحث پناه دادن به تروریست های شناسنامه دار در چند کشور اروپایی است. ما انتقادات بسیاری در این زمینه به کشورهای اروپایی وارد می دانیم. بارها آنها را از پناه دادن به تروریست های خطرناک بر حذر داشتیم. افرادی که نه تنها علیه مردم ایران جنایت کردند بلکه علیه مردم کشورهای همسایه ما نیز جنایت کرده اند و چه بسا اقداماتی در برخی نقاط دیگر دنیا کرده اند که بایستی روشن شود. سلسله اتفاقاتی که سال های گذشته در کشورهای اروپایی اتفاق افتاد یا تسویه حساب های که بین خود این گروه‌ها و گروهک ها انجام شده همگی نشان دهنده ماهیت تروریستی این گروه‌هاست و ما تعجب می‌کنیم گروه‌هایی که زمانی در فهرست تروریستی این کشورها قرار داشتند، به یکباره از این فهرست خارج شده تبدیل به گروه‌های عادی می‌شوند. ما خطرات آنها و سوابقشان را هشدار دادیم و کشورهای اروپایی را از کمک کردن و پناه دادن به اینها بر حذر داشتیم و خطراتی که ممکن است متوجه حتی شهروندان اروپایی در این زمینه شود را برشمردیم. یکی از مسایل اصلی ما با اروپایی‌ها در سال های گذشته حضور این گروهک ها و گروهای تروریستی بوده که دستشان به خون ملت ایران آغشته است.

سئوال: در حالی که این هفته دومین سالگرد دستگیری غیر قانونی آقای اسدی دیپلمات ایرانی در کشور آلمان است  و در مقطع کنونی مقامات دستگاه دیپلماسی کشورمان دائماً از آزادی و تبادل زندانی سخن می‌گویند در همین رابطه شاهد آزادی چند دانشمند ایرانی و چند جاسوس غربی بوده‌ایم. دلیل کوتاهی وزارت امور خارجه در پیگیری وضعیت و آزادی این دیپلمات کشورمان چیست و چرا در مواضع علنی تاکنون شاهد هیچ پیگیری از جانب شخص وزیر امور خارجه و معاونین ایشان نبوده ایم.

پاسخ: من کاملاً سخنان شما و نکته ای که فرمودید را رد می‌کنم. پرونده توسط وکلای مبرزی که هم در اروپا و هم از ایران پیگیر موضوع هستند در حال پیگیری است. پرونده یک پرونده امنیتی است که ویژگی‌ها و پیچیدگی‌های خاصی دارد. قرار نیست جمهوری اسلامی ایران، شخص وزیر امور خارجه یا وزارت امورخارجه همه اقداماتی که در اینگونه پرونده‌ها می‌کند را علنی و خبری کند. طبیعی است که روند قضایی و دادرسی موضوع و اقداماتی که ج.ا. ایران در حال انجام است هرجایی که مصلحت و به نفع شهروند و دیپلمات ما باشد در همان حد قطعاً اطلاع رسانی خواهیم کرد.

سئوال : پنجشنبه گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه از سمت کشور پاکستان موشکی به یکی از روستاهای پادرود سیستان و بلوچستان اصابت کرده است؛ علیرغم اینکه مسئولین محلی این موضوع را تأیید کردند اما این خبر تکذیب شد. می خواستم بدانم که شما جزئیاتی از این خبر دارید آیا این را تأیید می‌کنید؟

پاسخ: من خبر ندارم اما می‌توانیم پیگیری کنیم.

سئوال: اخیراً یک رسانه عربی اعلام کرد که نخست وزیر عراق قرار است سفری به ایران و عربستان داشته باشد. می خواستم بدانم که آیا این سفر در دستور کار قراردارد یا خیر؟

پاسخ : ما از هرگونه سفر مقامات کشورهای دوست و همسایه به جمهوری اسلامی ایران استقبال می‌کنیم و چندین پیشنهاد سفر به کشور ما و همینطور پیشنهاد سفر مقامات ما به کشورهای همسایه وجود داردکه هنوز نهایی نشده و به محض نهایی شدن حتماً اطلاع رسانی خواهد شد.

سئوال: یکسری اتفاقات عجیبی درکشور عراق صورت گرفت حملاتی به مواضع حشد الشعبی و حزب الله در عراق صورت گرفت. به نظر شما با توجه به سفر نخست وزیر عراق به آمریکا، عربستان و ایران چرا نخست وزیر عراق اجازه چنین حملاتی را داده است؟

پاسخ : مسائلی که در عراق اتفاق افتاده و می افتد به خود عراقی‌ها مربوط است و جمهوری اسلامی ایران بنا نداشته  و نخواهد داشت درامور داخلی عراق که به ما ارتباطی ندارد، مداخله کند. حشد الشعبی یک نیروی کاملاً مردمی است که با نظر مقامات عراقی، مردم عراق و مرجعیت در عراق شکل گرفته و به یک نیروی نظامی رسمی در آن کشور تبدیل شده است. ما اطمینان داریم که دولت و ملت عراق هم در این زمینه و هم مسایل دیگری که دارند به خوبی از پس این موارد بر خواهند آمد و موضوعات داخلی خودشان را به نحو احسن مدیریت خواهند کرد و کشور را به سمت آرامش و ثبات و امنیت مطلوب پیش خواهند برد.

  سئوال: وزارت خارجه روز گذشته به مناسبت هفته حقوق بشر راجع به گروه مجاهدین خلق توییت داشت. شما نیز اشاره کردید که اروپا به پناهگاه این گروه تبدیل شده است. به سبب فعالیتهای این گروه روابط دیپلماتیک ایران و تیرانا حداقلی است و کارشکنی‌های این گروه در روابط سیاسی و حوزه کارشناسی روابط بین الملل و حتی مسئله هسته‌ای ایران هم موثر است. با توجه به حساسیت های موجود، راهکار وزارت امور خارجه برای تقویت روابط با آلبانی با هدف تمرکز بر روی گروه تروریستی مجاهدین خلق چیست؟

پاسخ: واقعیت این است که ما این گروهک پیر و فرتوت را در حد و اندازه ای نمی‌بینیم که توان سیاسی و دیپلماتیک خود را را صرف این گروه از هم پاشیده و آواره در اروپا کنیم. تقریباً می‌توان گفت تومار این گروه هم در زمان جنگ و هم بعد از جنگ در هم پیچیده شده است و آنها جز سر و صداهایی که در برخی رسانه‌ها و با دروغ پراکنی‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی دارند، نه اثرگذاری خاصی دارند و نه برای ما اهمیت خاصی دارند.

با این وجود ما به اروپایی‌ها درخصوص سوابق افراد این گروه هشدار داده‌ایم و پناه دادن به این گروه‌ها و این افرادی را که دستشان به خون زن، مرد، پیر، جوان، مسئول و غیر مسئول ایرانی ایرانی و عراقی آلوده است ، هشدار داده‌ایم و نسبت به عواقب حضور این افراد که ممکن است خطراتی را حتی متوجه امنیت داخلی آنها بکند اعلام کرده ایم. بنابراین تصمیم با خودشان است طبیعتاً این مورد هرچند مورد کوچکی است در نوع تعامل ما با بقیه کشورهای اروپایی اثر خواهد گذاشت و ما امیدواریم که هم کشورهای اروپایی و هم کسانی که برای آنها در جاهای مختلف لابی می‌کنند و یا به آنها پول می رساند قدری به خودشان بیایند و تامل کنند که با چه کسانی و چه شرایطی با آنها تعامل می‌کنند. ولی در مجموع اینها یک گروه تمام شده برای ج.ا. ایران هستند.

 سئوال : باشگاه خبرنگاران جوان گزارشی را دریافت کرده است مبنی بر اینکه داروهای مورد نیاز جانبازان تحریم مثل کاتو سیمپلاس و ... تحریم است.  لطفاً بفرمایید چه پیگیری‌هایی برای رفع تحریم این داروها و تسهیل ورودشان به کشور انجام داده اید.

پاسخ: مجموعه ای از اقدامات اساسی در این زمینه داشته ایم. ما تحریم‌های آمریکا را ظالمانه می دانستیم همین ممنوعیت بسته ورود دارو و کالاهای انساندوستانه به کشور ما بوده است و بارها اعلام کرده ایم که این کالاها نباید تحریم باشد و ادعایی هم که آنها دارند این است که دارو و کالاهای انسانی جزو تحریم نیست. اما متاسفانه با اقداماتی که در خصوص مبادلات بانکی انجام می دهند و تهدیدی که علیه شرکت‌های دارویی، غیردارویی، پخش و ترانزیت انجام می‌دهند، عملاً راه ورود دارو و مواد انسان دوستانه به کشور ما بسته هستند. ما هم پیگیری حقوقی کرده هم شکایت کردیم و هم موضوع به مراجع بین المللی احاله شده است و هم رای گرفتیم که این کالاها و مواد مواد دارویی نباید تحت تحریم باشد. اما متاسفانه کماکان به رغم دورویی‌های آنها این موانع همچنان ادامه دارد. متاسفانه جانبازان و بیماران خاص ما از دسترسی به داروهایی که برای حیات آنها ضروری است و اگر نرسد ممکن است جان خود را از دست بدهند، بی بهره هستند. متاسفانه این موانع هنوز وجود دارد. اما پیگیری‌های وزارت امور خارجه با تمام توان دیپلماتیکش هم در سطح دوجانبه و هم در جوامع دیپلماتیک همچنان ادامه دارد و ممکن است به نتیجه برسد. به‌ویژه ما روی سخنان مان با کشورهای اروپایی است که ظاهرا خیلی برایشان بحث حقوق بشر اهمیت دارد اما متاسفانه به بهانه تحریمهای ظالمانه آمریکا اجازه نمی دهند که این داروها وارد کشور ما شود و حداقل موانع را نیز تسهیل نمی‌کنند که این داروها که بسیار مورد نیاز بیماران خاص و جانبازان ما است وارد کشور شود. پیگیری‌های ما ادامه دارد.

سئوال :  در بخشی از صحبت هایتان در رابطه با بسته قرارداد ۲۵ ساله با چین  توضیحاتی دادید؛ اما می خواهم مشخص تر سوال کنم. اخیراً رییس جمهور سابق مان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، علاوه بر انتقادهایی که کردند صحبت از یک قرارداد ۲۵ ساله دیگر کرده‌اند که به تعبیر ایشان  مخفیانه هم است در این ارتباط می خواستم نظر شما را  بدانم.

 پاسخ: ایشان احتمالاً خیلی متوجه این موضوع نبوده اند و همین قراردادی است که فعلا در حد پیش نویس است و باید در پایتخت‌های دو کشور نهایی بشود قراردادی راهبردی و همه جانبه در رابطه با نقشه راه ۲۵ ساله دو کشور بزرگ ایران و چین است  که فکر می‌کنم وقتی نهایی شد به طور کامل منتشر می‌شود. وجود مذاکرات دیگر را تکذیب می‌کنیم.

 سئوال : حدوداً از سال گذشته موضوع رهاسازی آلاینده‌ها به داخل رودخانه ارس، از سوی دولت ارمنستان دغدغه اصلی اهالی منطقه (اهالی استان‌های آذربایجان شرقی غربی و اردبیل) بوده است. با توجه به فرا استانی بودن و فرامنطقه ای بودن این مسئله و اینکه رودخانه ارس اهمیت خاص خودش را دارد، آیا وزارت امور خارجه از نزدیک برای این موضوع اقدامی انجام داده است و اگر انجام شده نتایج چیست؟

 پاسخ: همانطور که فرمودید رود ارس از رودخانه‌های مهم مرزی ما و در شمال غربی کشور است و به لحاظ زیست محیطی، امنیتی و اقتصادی دارای اهمیت است. کشورهای همجوار این رودخانه از در زمینه حفظ محیط‌زیست جلسات منظمی‌به صورت دو جانبه و یا چند جانبه دارند؛ اکنون در خصوص آخرین تحولات این موضوع حضور ذهن ندارم اجازه بفرمایید از دوستان خودمان در حوزه حقوقی و بین المللی آخرین اطلاعات را بگیرم و انشاالله در همین نشست یا در گفتگوی اختصاصی با شما خدمت شما عرض کنم.

سئوال: کمیسیون امنیت ملی مجلس در اولین نشست خود طرح الزام دولت به توقف اجرایی داوطلبان پروتکل الحاقی را تهیه و موافقت کرده است و برای تصویب نهایی به صحن فرستاده است. می خواستم بدانم نظر وزارت خارجه در این خصوص چیست؟ در شرایط فعلی به نظرتان یک الزام قانونی ایجاد می‌شود از طرف مجلس مناسب است و یا اینکه در این خصوص دعوتی از شما شده است؟

پاسخ :وزارت  امور خارجه هیچگاه مشکلی با طرح‌ها و لوایحی که تبدیل به قانون شده اند،  ندارد و آنها را حتما اجرا خواهد کرد تا آنجایی که من می دانم نظرات کارشناسی ما هم در این زمینه به دوستان منتقل شده است. چنانچه این طرح نهایی و تصویب  و تبدیل به قانون بشود وزارت امور خارجه حتما استقبال و اجرا خواهد کرد.

سئوال : بعد از قطعنامه آژانس، وزرای خارجه سه کشور اروپایی نیز بیانیه دادند و در آن از ایران خواستند که با آنها مذاکره کنند سوال اینکه آیا مذاکرات قطع شده است یا اگر وجود دارد با چه موضوعی است؟ چون بخشی از آن بیانیه درباره برجام بود و بخشی نیز تلاش آنها برای مذاکره درخصوص تمدید طرح محدودیت های تسلیحاتی.  لطفاً توضیحاتی بفرمایید.

    پاسخ :مواضعی را که اروپایی‌ها  اخیراً در این موارد می‌گیرند را  نمی‌پسندیم. مواضع آنها در این زمینه مواضعی مذبذبانه است. آنها در حالی که عضو برجام هستند و ادعا می‌کند که می‌خواهیم برجام را حفظ کنیم و نجات دهیم اما اقداماتی می‌کنند که کاملاً خلاف روح و متن برجام است و بانی قطعنامه ای می‌شوند که جمهوری اسلامی ایران شدیداً به آن واکنش داد. فکر می‌کنم آنها می خواهند بین جمهوری اسلامی ایران و ادعاهایی که آمریکا می‌کند اوضاع را کنترل کنند یا اینکه به قول خودشان برجام را نجات دهند. اما به آنها توصیه می‌کنیم که راه نجات برجام، بازگشت همه کشورهای عضو برجام به این قرارداد است. این گونه حرکات نمایشی و سیگنال های غلط فرستادن به طرفین کار درستی نیست و قطعاً موجب حفظ برجام نمی‌شود و روندی که در پیش گرفته‌اند سازنده نخواهد بود. ضمن اینکه همان طور که ما آمریکایی‌ها را خوب می‌شناسیم، آنها هم شاید آمریکایی‌ها را خیلی بهتر از ما تا کنون شناخته باشند. آمریکاییها آنها را ابزار مطامع خودشان در این زمینه کرده‌اند؛ تهدیدهای خاصی می‌کنند و آن‌ها را وادار می‌کنند که برای چیزی که برایشان اهمیت دارد قدری کوتاه بیایند اما به نظر من برای همه کشورهای عضو برجام بهتر است که آنچه در برجام مانده را حفظ و اجرا کند و از آن کوتاه نیایند و از این مواضع زیگزاگی هم دست بردارند.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما