نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه با رسانههای داخلی و خارجی
نشست خبری سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی روز دوشنبه 27 بهمن ماه 1399 در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
مشروح نشست سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی
27بهمن 1399
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت خبرنگاران محترم و نمایندگان محترم رسانه های جمعی. بسیار خوشحال هستم که مجدداً این فرصت فراهم شد تا بتوانم به صورت حضوری در خدمت شما باشم. ان شاءالله با رعایت پروتکل های بهداشتی بتوانیم شاهد تداوم این روند باشیم، اگرچه ممکن است پروتکلها اقتضا کند نشست هفته آینده به صورت مجازی برگزار شود. من از همه ملت بزرگوار ایران درخواست میکنم مواظب خود و عزیزانشان باشند و پروتکل های کرونایی را به صورت حداکثری رعایت کنند.
فرارسیدن ماه رجب را خدمت همه عزیزان تبریک عرض میکنم. همچنین شهادت حضرت امام هادی علیه السلام را تسلیت عرض می کنم.
مانند همیشه ابتدا روزشمار سیاست خارجی را در هفتهای که گذشت به صورت کوتاه خدمت شما عرض می کنم:
روز دوشنبه بیستم بهمنماه، جناب آقای گریفیتس در ایران بودند و ملاقات هایی با جناب آقای دکتر ظریف و نماینده ویژه ما در امور یمن داشتند. گفتگوها و رایزنیهای خوبی در خصوص حل و فصل موضوع یمن در این سفر انجام شد. امیدواریم که نتایج این سفر برای حل و فصل بهتر موضوع یمن که واقعاً غم بزرگی برای منطقه ماست، کمک کننده باشد. همان روز چندین تقدیم استوارنامه داشتیم؛ سفیر جدید رومانی و نیز سفیر جدید سنگال رونوشت استوارنامه خود را به آقای دکتر ظریف تقدیم کردند و رسماً کار خودشان را آغاز کردند. هچنین در همین روز سفیر مالزی درپایان ماموریت خود با آقای ظریف خداحافظی کرده و تهران را ترک کردند.
سه شنبه بیست و یکم بهمن ماه، دیدار دیپلماتیک جناب آقای دکتر روحانی، رئیس جمهوری محترم با سفرای مقیم برگزار شد که پوشش لازم در مورد این دیدار داده شد. در همان روز، سفیر بلژیک در تهران به وزارت امور خارجه احضارشد و مدیرکل اروپای غربی وزارت امور خارجه نسبت به رفتار غیرقانونی دادگاه بلژیکی و همچنین دولت بلژیک اعتراض جدی خود را اعلام کردند که خبر آن را نیز همان روز به اطلاع شما عزیزان رساندم.
چهارشنبه بیست و دوم بهمن ماه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بود و تمامی سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در یک حرکت هماهنگ، روز ملی و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را در فضای مجازی و نیز در فضاهای ممکن برگزار کردند که شکوه بسیار قابل توجهی را به مراسم بزرگداشت امسال بخشیده بود. پیام وزیر محترم امور خارجه، پیام سفرای محترم درکشورهای متوقف فیه و پیام های مشترکی که سفارتخانه ها به زبانهای مختلف ارسال کردند، مجموعا کمپین بسیار بزرگی برای پیروزی انقلاب اسلامی در فضای مجازی شکل داد.
در این مدت همچنین سفر رئیس دستگاه قضا به عراق را داشتیم. ایشان در چهار حوزه روابط را پیگیری کردند: در حوزه پیگیری شهادت سردار سلیمانی، در حوزه مراودات سیاسی، در حوزه مسائل قضایی و همچنین مسائل کنسولی. ملاقات ها در بهترین سطح و بهترین شرایط برگزار شد و از نظر وزارت امور خارجه یکی از موفقترین سفرهایی بود که در این حوزه انجام شده است. از دید ما هم توافقات و هم سه سندی که در این سفر نهایی و امضا شد می تواند به ارتقاء روابط دو جانبه کمک شایانی بکند.
همچنین هفته گذشته سفر نماینده ویژه ما در امور سوریه به دمشق و ملاقات ایشان با آقای بشار اسد در خصوص ادامه پیگیری حل و فصل بحران سوریه انجام شد. با این مقدمه و گاهشماری که عرض کردم در خدمت شما عزیزان هستم تا سوالات خود را مطرح کنید.
سوال:
نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمانهای بین المللی نامه ای را به رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ی مسئولیت های حقوقی که آژانس درباره حفظ اطلاعات محرمانه ایران در زمینه فعالیتهای هستهای دارد نوشته اند. لطفا درباره جزئیات این نامه و همچنین پاسخ احتمالی آژانس به آن توضیحاتی را ارائه فرمایید.
پاسخ:
این اولین نامه ما نبوده ولی ان شاءالله آخرین نامه ما به آژانس باشد. ما تا کنون در خصوص همکاری با آژانس به عنوان نهاد فنی این موضوع، نهایت همکاری را داشته ایم. متاسفانه در گذشته چندین بار درز اطلاعات اتفاق افتاده است. آژانس مسئولیت قطعی و مستقیم نسبت به حفظ محرمانگی تمام اسنادی کشورهای عضو از جمله جمهوری اسلامی ایران دارد. البته این اسناد ذاتاً محرمانه هستند و گرنه فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران تماما شفاف بوده و به هیچ عنوان محل سوال نیستند، اما از نظر معنوی متاسف هستیم که برخی سهل انگاریهای جدی در اطلاعاتی که به آژانس داده شده در گذشته اتفاق افتاده است. این مکاتبات برای یادآوری مسئولیت مستقیم آژانس انجام شده است.
سوال:
آنتونی بلینکن در توئیتی اظهار داشته که دیپلماسی اصولی (Principal Diplomacy) و سیاست اصولی، تنها راه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است. موضع وزارت خارجه در این خصوص چیست؟
همچنین با توجه به اینکه بر اساس قانون اقدام راهبردی از هفته آینده بخش دیگری از تعهدات ایران کاهش خواهد یافت، آیا شاهد افزایش تنش میان ایران و آمریکا خواهیم بود؟
پاسخ:
تفسیر توئیت وزیر امور خارجه آمریکا با خودشان است و من اظهار نظری در این خصوص نمیکنم.
در مورد پرسش دیگر شما دو نکته قابل ذکر است. نخست اینکه ایالات متحده همچنان بر همان رویه نادرست دولت قبلی در حال حرکت است و آنچه امروز دارد اتفاق می افتد، با پیش از 20 ژانویه هیچ تفاوتی نکرده است؛ همان فشار حداکثری و جنایاتی که علیه ملت ایران با توسل به تحریمهای ظالمانه و درنظر نگرفتن حقوق بین الملل صورت گرفت، امروز هم در حال رخ دادن است. صحبتهایی بیان شده، اما همچنانکه پیشتر گفته ام، صحبت افراد به تنهایی برای ما اهمیت ندارد. در این لحظه که من با شما گفتگو میکنم ایالات متحده از منظر اعمال تحریمها تفاوتی با دوران ترامپ نکرده و این مسئله میتواند مایه شرم برای کسانی باشد که کارزار انتخاباتی خود را بر مبنای فاصله گرفتن از سیاستهای گردنکشانه دولت ترامپ بنا کرده بودند.
اگر آنها معتقد به سیاست اصولی هستند، سیاست اصولی به معنای چندجانبه گرایی، بازگشت به تعهدات و اصلاح مسیر غلط گذشته است. از همه مهمتر اینکه اگر دولت فعلی آمریکا معتقد است سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ شکست خورده، از مسیر نادرست پیشین بازگردد. در این صورت آنگونه که جمهوری اسلامی ایران به صورت علنی بیان کرده، کشور ما پاسخ مناسب را به این اصلاح سیاستهای ایالات متحده خواهد داد.
سوال:
بر مبنای ماده شش قانون "اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران"، ضرب الاجل توقف نظارت های فراتر از پادمان تاریخ سوم اسفند است. آیا ایران در روز سوم اسفند این ماده قانونی را اجرا خواهد کرد؟
پرسش دیگر اینکه آیا اقدامات اجرایی دقیقا همان روز به طور کامل اجرا میشود یا پس از ضرب الاجل آغاز شده و به صورت تدریجی اجرا میشود؟
همچنین جزئیات بیشتری درباره محدودیت هایی که اعمال میشوند بفرمایید؛ از جمله اینکه این محدودیت ها چه تاثیری بر تعداد دوربینها، سطح بازرسیها و توقف حضور بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران خواهند داشت؟
پاسخ:
بهتر است مسائل جزئی فنی از سخنگوی محترم سازمان انرژی اتمیپرسیده شود. در مورد سایر مسائل چند نکته عرض میکنم.
نخست اینکه اگر تعهدات طرفهای مقابل محقق نشود، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را در هفته اول اسفند و در زمانی که بررسیهای فنی سازمان انرژی اتمی تعیین میکند، متوقف کند. این مسئله امری زمانبر نیست و وقتی موعد آن برسد، اجرای داوطلبانه پروتکل میتواند به سرعت متوقف شود. توقف اجرای داوطلبانه پروتکل به معنای آن است که نظارتهای فراپادمانی - نظارتهایی که ایران به صورت داوطلبانه در چارچوب پروتکل الحاقی پذیرفته بود - متوقف میشود و به معنای توقف همه نظارتها نیست. ایران عضو پادمان است و بر اساس تعهدات پادمانی، بخش عمده ای از نظارتها، یعنی نظارتهایی که در چارچوب پروتکل الحاقی نیستند، باقی خواهند ماند. بنابراین توقف اجرای داوطلبانه پروتکل به معنای قطع همکاری با آژانس نیست. این همکاری ادامه خواهد داشت و جمهوری اسلامی ایران قطعا طی نامه ای همه موارد را از قبل به اطلاع آژانس خواهد رساند، کما اینکه تا کنون نیز چنین کرده است.
نکته قابل توجه دیگر این است که تمامی اقدامات ایران به سادگی برگشت پذیر هستند، مشروط بر اینکه طرفهای مقابل به تعهدات خود عمل کنند.
سوال:
Iran’s intelligence minister Mahmoud Alavi said last week on state TV that Iran does not look to acquire nuclear weapons and the fatwa by the supreme leader has considered them as “Haram” )forbidden(. But at the same time he said that it is not Iran’s fault if it is ever pushed to acquire nuclear weapons. Is that official position of the government?
(وزیر اطلاعات ایران سید محمود علوی هفته گذشته در تلویزیون دولتی اظهار داشت که ایران به دنبال دستیابی به تسلیحات هسته ای نیست و فتوای مقام معظم رهبری آن را حرام اعلام کرده است، اما اگر ایران را به آن سمت هل بدهند، در آن صورت تقصیر ایران نخواهد بود. آیا این موضع رسمی ایران است؟)
پاسخ:
Iran’s position has remained unchanged. Our Nuclear activities have been always peaceful and will remain peaceful.
همچنانکه پیشتر نیز گفته شده، موضع جمهوری اسلامی ایران، صلح آمیز بودن کلیه فعالیت های هسته ای است و تغییری نکرده است. فتوای مقام معظم رهبری در مورد حرام بودن تسلیحات کشتار جمعی و سلاح های هسته ای هم به قوت خود باقی است.
سوال:
آیا رویکرد آقای بایدن در قبال یمن و سفر نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن به کشورمان، نشانه چراغ سبز ایالات متحده به ایران برای آغاز مذاکرات است؟
پاسخ:
مذاکرات بین ایران و آقای گریفیتس و زمان سفر ایشان از قبل برنامه ریزی شده بود. اتفاقا این سفر چند بار به خاطر مسائل کرونا و پروتکل های مربوط به آن عقب افتاده بود ولی در این زمان انجام شد. ایران در موضوعات منطقه ای با کشورهای منطقه گفتگو میکند. البته سازمان ملل متحد به عنوان تسهیل کننده بسیاری از این گفتگوها جایگاه خاص خود را دارد.
سوال:
بوریس جانسون گفته که در نگرش آمریکا و انگلیس به ایران تحولات مهمی ایجاد شده است. ارزیابی شما از رفتار این روزهای اروپا و آمریکا در برابر ایران چیست؟ آیا در زمان کوتاه باقیمانده ممکن است آنها به تعهدات برجامی خود باز گردند؟
پرسش دیگر اینکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اظهار کرده که کاخ سفید برای جلوگیری از توسعه برنامه موشکی ایران خیلی تلاش میکند و این مسئله را به موضوع برجام پیوند داده است. پاسخ شما به این موضع آمریکا چیست؟
پاسخ:
البته من نمیتوانم آنچه را که مقام اروپایی ادعا کرده تفسیر کنم. اگر سخن ایشان به معنای این است که ایالات متحده پذیرفته و متوجه شده که تحول مورد اشاره باید در راستای اجرای تعهدات خودش باشد، شنیده خوبی است. اما این شنیدهها کفایت نمیکند و ما باید منتظر عمل طرف های دیگر باشیم.
در مورد پرسش دوم، اساسا موشک و برجام دو موضوع غیر مرتبط هستند. نکته مهم این است که هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که در خصوص منافع و امنیت ملی خود مصالحه کند. جمهوری اسلامی ایران هم به عنوان یک کنشگر عقلانی شناخته شده در فضای بین المللی، در خصوص امنیت و منافع ملی خود با کسی مصالحه نمیکند. موشک جزء ابزار دفاعی ایران است و برنامه ایران همواره دفاعی و تدافعی چیده شده است. برجام موضوع دیگری است در مورد حل و فصل یک بحران ساختگی مرتبط با فعالیت های صلح آمیز هسته ایران، که در مسیر خودش در حال پیگیری است.
سوال:
آقای فرهنگی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، در خصوص سفر رئیس مجلس به روسیه عنوان کرده اند که عدم هماهنگی وزارت محترم خارجه باعث شد نامه مقام معظم رهبری (به جای آقای پوتین) به رئیس دومای روسیه تحویل داده شود. لطفا در این خصوص و نیز جزئیات نامه مقام معظم رهبری توضیح فرمایید.
پاسخ:
مطلب نقل شده از قول سخنگوی محترم هیئت رئیسه مجلس درست نیست و ایشان احتمالا اطلاع دقیقی از موضوعات ندارند، کمااینکه معاون محترم بین الملل مجلس هم بلافاصله موضوع را به صورتی متفاوت بیان کردند. خود آقای دکتر قالیباف می دانند که وزارت امور خارجه در چه ابعاد و سطحی و با چه تلاش و فعالیتی برای این سفر هماهنگی کرده است. این خوب نیست که از تربیون سخنگویی مجلس حرفی گفته شود که درست نیست. اگر مصالح عالیه نظام و مصالح ملی اجازه نمی دهد که وزارت خارجه بیشتر از این به مسائل ورود کند به معنای این نیست که ادعاهای پراکنده مطرح شده درست باشند. اگر دوستان خیلی اصرار دارند که تمامی موارد به صورت عمومیگفته شود، ما پیشنهاد میکنیم که این سوال را در صحن مجلس مطرح کنند تا در فضای عمومی همه توضیحات گفته شود. از این فضا عبور کنند، این سفر، سفر خوبی بود. پیام مقام معظم رهبری هم به جایی که باید می رفته، رفته است و ان شاء الله اثرات و برکات خودش را خواهد داشت.
سوال: اخیرا ادعاهایی از طرف ترکیه در مورد یک کارمند کنسولی ایران مطرح شده است. ایران این مورد را تکذیب کرد اما بعد فیلمی در این خصوص منتشر شد. در مورد جزئیات این موضوع بفرمایید. اصل موضوع چیست و آیا مکاتبه ای در این خصوص انجام شده است؟
پاسخ:
همانطور که من عرض کردم هیچ یک از کارمندان کنسول گری ایران بازداشت نشده اند و اساسا چیزی نمیتواند اتفاق بیفتد، چون خلاف رویهها و پروتکل های دیپلماتیک است. مسئله ای که اتفاق افتاده بازداشت یکی از اتباع ایرانی در هنگام ورود به ترکیه است. ما با دولت ترکیه در تماس هستیم و ان شاالله نتیجه را خدمت شما عرض خواهم کرد. آنچه ما می دانیم این است که این موضوع باید در مسیر خودش به زودی حل شود.
سوال:
پاسخ ایران به بیانیه اخیر سه کشور اروپایی در مورد تولید اورانیوم فلزی چیست؟
پرسش دیگر اینکه طی روزهای اخیر شاهد برخی حملات ارتش ترکیه به شمال عراق بودیم؛ موضوعی که با واکنش دولت بغداد هم همراه شد. موضع ایران نسبت به مسئله چیست؟
همچنین وزیر خارجه قطر اظهار داشته که با ایران و آمریکا در مورد برجام در حال رایزنی هستیم. اگر جزئیاتی در مورد این مسئله وجود دارد بیان فرمایید.
پاسخ:
در خصوص بیانیه سه کشور اروپایی متعهد در برجام باید دو نکته را عرض کنم که یکی در مورد این بیانیه است و دیگری در خصوص موضوع اورانیوم فلزی.
در خصوص بیانیه باید عرض کنم که سه کشور اروپایی راه ساده تری برای اینکه به همه این تنش ها پایان دهند دارند. آن راه ساده تر این است که به تعهدات برجامی خود برگردند و آنها را اجرایی کنند و من مطمئنم که این راه بسیار ساده تر از راهی است که اکنون در پیش گرفته اند. برجام در شرایط حساسی است و من فکر نمیکنم این گونه تنش آفرینیها به برجام کمک کند.
در خصوص ادعایی که در مورد اورانیوم فلزی مطرح شده است، بحث سوخت پیشرفته راکتور ها و یا سیلیسید، یک موضوع قدیمی است. ایران در حوزه تحقیق و گسترش دانش هستهای صلحآمیز خود همواره این موضوع را در نظر داشت ولی به خاطر برجام آن را متوقف کرده بود. سوخت پیشرفته هستهای سوختی است که اکنون به نام سیلیسید در بسیاری از راکتورها استفاده میشود و در خصوص انتقال حرارت حتی تا ۵ برابر کارایی دارد و همه این موضوع را میدانند. امروز هم استفاده از این سوخت جزو ترندهای جدی صنعت هستهای صلح آمیز است. اورانیوم فلزی ضرورت اصلی برای رسیدن به این سوخت پیش رفته است و از این موضوع نیز همه کسانی که کار فنی انجام داده و دانش هستهای صلح آمیز دارند، اطلاع دارند. لذا ایران کاری انجام نداده مگر اینکه تحقیق و توسعه برای رسیدن به سوخت صلحآمیز هستهای خود را گسترش داده است و این هم جای نگرانی ندارد. اگر اروپاییها گمان میکنند که به دنبال راه ساده تری برای توقف این روند هستند، راه ساده تر این است که آنها و آمریکاییها به تعهدات خود برگردند. فردای آن روز جمهوری اسلامی ایران تمامی اقدامات خود را بر خواهد گرداند.
در رابطه با پرسش مربوط به عراق و ترکیه، قطعاً و یقینا باید حاکمیت ملی عراق و تمامیت ارضی این کشور توسط همه به رسمیت شناخته شود. این مسئله واقعا باید از خطوط قرمز کشورها در منطقه باشد که احترام و حفظ تمامیت ارضی کشورها همواره رعایت شود.
البته اتفاقات بدی هم در حوزه تروریسم روی داده و چندین نفر از اتباع غیر نظامی ترکیه کشته شدهاند که این هم محکوم است. حقیقتا منطقه ما بیش از این تحمل خشونت را ندارد. این اقدامات تروریستی در مورد کشور دوست و برادرمان ترکیه اتفاق افتاده است و ما امیدواریم که دیگر بیش از این شاهد اینگونه خشونتها و این تروریسم منزجر کننده در منطقه نباشیم.
در خصوص پرسش سوم، هم قطر و هم کشورهای دیگری برای کمک به حل و فصل موضوع اعلام آمادگی کرده اند. ما از کمک همه استقبال میکنیم. قطر در میان دوستان و همکاران نزدیک منطقهای ایران قرار دارد و همواره رایزنیهای منطقه ای بسیار نزدیکی میان ایران و قطر در سطوح مختلف برقرار بوده است. ما بهطور کلی از هر حرکتی که به کاهش تنشها کمک کند، استقبال میکنیم اما یک نکته کاملا واضح و روشن است؛ اینکه اجرای تعهدات ایالات متحده نیازمند انتقال پیام نیست. ایالات متحده راهش باز است و به سادگی میتواند از این مسیر شکست خورده دولت قبلی فاصله بگیرد. جای تاسف است که دولت فعلی ایالات متحده شریک نقض و گردنکشی دولت قبلی ایالات متحده علیه ایران شده است. این روند سازنده ای نیست و امیدواریم که آن را متوقف کنند.
سوال:
خبرهایی در رابطه با گشایش های جدید و غیر رسمی در رابطه با فروش نفت ایران پس از روی کار آمدن آقای بایدن منتشر شده است. آیا این اخبار صحت دارد؟
پاسخ:
من مجددا عرض میکنم تا امروز که در خدمت شما هستم، در حوزه بازگشت ایالات متحده به تعهدات خود هیچ اتفاقی نیفتاده است. ولی این مسئله به معنی این نیست که دولت جمهوری اسلامی ایران از تمامی مجاری خود برای تامین منافع مردم خود استفاده نکرده است. ماهها پیش از اینکه دولت فعلی ایالات متحده انتخاب شود جهش های مختلفی در حوزههای مختلف در منطقه و خارج از آن، به ویژه در حوزههای نفتی داشته ایم و این مسیر را ادامه میدهیم. نکته مهم این است که سیاست های ایالات متحده شکست خورده و این سیاست ها نمیتواند به این شکل ادامه پیدا کند و خودشان هم این را میدانند. هر چه زودتر این تحریمها را به طور موثر بردارند، مسیر بهتری در پیش رو خواهد بود.
سوال:
خوشبختانه در این چند سال و چند وقت اخیر بحث تبادل زندانیان میان ایران و کشورهای اروپایی و آسیایی به خوبی انجام شده است. در خصوص کشور عراق، با توجه به تعداد قابل توجه زندانیهای دو طرف، و با عنایت به روابط دوستانه میان ایران و عراق، آیا تا کنون اتفاق خاصی در این زمینه روی داده است؟ آیا ما با عراق تبادل زندانی داریم؟
پرسش دیگر در خصوص پیگیریهای وزارت امور خارجه در مورد کارکنان (ایرانی) شرکت رنو در فرانسه است که اکنون در وضعیت خوبی به سر نمیبرند. آیا اتفاق خاصی در این زمینه رخ خواهد داد؟
پاسخ:
تبادل زندانیان به معنایی که شما اشاره کردید یک مفهوم است، اگر به معنای استرداد مجرمین باشد مفهومی دیگر اگر به معنای انتقال محکومین برای گذراندن دوران محکومیت در کشورمان باشد، نوعی دیگر است. اینها سه موضوع مختلف هستند. ما با برخی کشورها برای استرداد مجرمین دارای معاضدت قضایی هستیم، و با برخی کشورها برای انتقال محکومین به داخل، برای گذراندن دوره محکومیتشان. در یکی از سندهایی که در همین سفر ئیس قوه قضائیه به عراق بحث شد، سند همکاریها در خصوص امور ایرانیان بود. گشایش های جدی هم پیش از این صورت گرفته و هم ان شاءالله بعد از این سفر صورت خواهد گرفت. ما در درجه اول سعی کرده ایم که شرایط آزادی ایرانیان را در تمامیکشورهای دنیا فراهم کنیم و یا آنها را منتقل کنیم که ادامه محکومیت خود را در زندانهای ایران بگذرانند. در خصوص اتباع ما در کشورهای مختلف،- از جمله موردی که شما پرسیدید- من باید آخرین وضعیت را استعلام کنم تا بعدا خدمتتان عرض کنم، اما می دانم که موضوع در دستور کار حوزه کنسولی ما قرار داشته و در حال پیگیری است. سفارت ما در فرانسه هم در این خصوص فعال بوده است.
سوال:
در جریان آتش سوزی گمرک اسلام قلعه افغانستان، آیا خسارتی به کامیونها و اتباع ایرانی وارد شده است؟
پاسخ:
اتفاقی که دیروز در افغانستان افتاد، گویی واقعا در مرز خودمان روی داد. از همان لحظه اول، نگاه جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح، کمک به مهار این آتش سوزی بود. بلافاصله تصمیم گرفته شد که مرزهای جمهوری اسلامی ایران باز شود که اگر این اتفاق نمی افتاد شاید خسارت ها چند برابر این میشد. در سطح معاون اول رئیس جمهور دستور داده شد، نمایندههای ویژه ما بلافاصله به مرز رفتند و از شهرهای اطراف، کمک های خیلی جدی چه در حوزه ارسال هلیکوپتر امدادرسانی و ماشینهای مهار آتش و ... ارسال شد. هیچ گزارشی در مورد خسارت جانی اتباع ایرانی نداشتیم. حجم خسارت ها حتی در حوزه افغانستان هم هنوز کاملا روشن نیست، اما جای شکر دارد که با همکاری دوستانمان در افغانستان، کمک کردیم و توانستیم با کمترین خسارت در فاجعه ای با آن ابعاد، این آتش سوزی را مهار کنیم. ما با تمام اتباع افغانستانی که در این آتش سوزی خسارت دیدند، ابراز همدردی میکنیم و همچنان مجاری ارتباطی ما با دوستانمان در افغانستان برقرار است تا بتوانیم کمک کنیم که این موضوع زودتر فیصله پیدا کند.
سؤال:
وقتی سفر رئیس قوه قضائیه در عراق تمام شد، ایشان گفتند چون ویزای بین ایران و عراق رایگان است، ما می خواهیم روادید میان دو کشور را لغو کنیم. آیا چنین چیزی امکان دارد؟
سوال دیگر راجع به نفتی است که آمریکا ادعا میکند از یک کشتی ایرانی مصادره کرده و مشغول فروش آن است.
پاسخ:
در خصوص روادید بین ایران و عراق، بعد از سفر نخست وزیر عراق به ایران توافقی با رئیس جمهوری محترم ایران انجام شد که روادید بین دو کشور رایگان شود که این موضوع تا به امروز ادامه داشته است. البته موضوع حذف روادید هم از جمله موضوعات مذاکراتی بین دو طرف است که باید شرایطش فراهم شود.
سوال دوم در مورد موضوعی است که چند ماه پیش هم آمریکاییها به آن اشاره کردند و من همان موقع هم عرض کردم که آن محموله نفتی ایران به صورت FOB فروخته شده و ایالات متحده نفت کس دیگری را گرفته است. اما این تفاوتی در مسئله ایجاد نمیکند. این کار راهزنی آشکار ایالات متحده در آبهاست. واقعا جای شرم بسیار بسیار زیاد برای ایالات متحده وجود دارد که به بهانههای واهی راهزنی دریایی انجام می دهد. آنچه که امروز و این روزها گفته میشود در خصوص یک نفتکش دیگر است که البته این نفتکش هم متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران نیست البته این هم مجددا راهزنی است. تاسف بارتر این که این کار در دولت آقای بایدن اتفاق می افتد که قرار بود به معاهدات بین المللی نگاه چندجانبه گرایانه داشته باشد، قرار بود از گردنکشی ایالات متحده فاصله بگیرد و قرار بود که مسیر اشتباه گذشته را اصلاح کند. متاسفانه راهزنی دریایی از عهد باستان وجود داشته و امروز هم ادامه دارد، باید راهی را اندیشید که هرکسی نتواند به هر دلیل واهی راهزنی دریایی انجام دهد. من از جامعه بین المللی می خواهم در کنار جمهوری اسلامی ایران به این وضعیت رسیدگی جدی کنند.