متن کامل سخنرانی دکتر سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار با سفرا و روسای نمایندگیهای خارجی مقیم تهران
تهران، 8 آبان 1403
بسمه تعالی
حضار گرامی؛
سفرای محترم و روسای نمایندگیهای دیپلماتیک مقیم در جمهوری اسلامی ایران؛
روسای دفاتر نمایندگیهای سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی در تهران؛
خانمها و آقایان؛
از اینکه دعوت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را پذیرفته و در این نشست حضور پیدا کردید، تشکر مینمایم .
بامداد روز شنبه برابر با 26 اکتبر 2024 رژیم صهیونیستی فصل جدیدی از ماهیت جنگطلبانه و شریرانه خود را به نمایش گذاشت و بار دیگر گامیبه غایت خطرناک در مسیر تشدید تنش، بیثباتی و بحران در منطقه غرب آسیا برداشت. جنگندههای متخاصم رژیم اسرائیل، در تجاوزی آشکار و مغایر با کلیه قوانین و مقررات بینالمللی و با نقض فاحش منشور ملل متحد به ویژه اصل منع تهدید یا توسل به زور علیه اعضای سازمان ملل، با استفاده از فضای در اختیار ارتش آمریکا در یک کشور همسایه و از راه دور، تعدادی موشک دور بردِ هواپایه را به سمت برخی از اهداف نظامیکشورمان در استانهای ایلام، خوزستان و تهران شلیک نمود.
به دنبال آمادگی و هوشیاری نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و عملکرد به موقع پدافند هوایی کشور، خسارت محدودی به برخی نقاط مورد اصابت وارد آمد که بلافاصله اقدامات لازم برای بازگشت آن تجهیزات به مدار عملیاتی صورت پذیرفت. در حقیقت، با آمادگی کامل پدافند هوایی کشور، تعداد قابل توجهی از موشکهای متخاصم ردگیری و رهگیری شد و از ورود هواپیماهای دشمن به حریم هوایی کشور جلوگیری به عمل آمد. متاسفانه در این حملات، 5 تن از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند.
جمهوری اسلامی ایران در خنثی ساختن تجاوز هوایی رژیم صهیونیستی عملکرد موفقی داشت و این رژیم را در تحقق اهداف شوم عملیاتی خویش ناکام گذاشت و ثابت کرد با اتکا بر توان و ظرفیت ملی و بومی، قادر به دفاع و صیانت از مرزهای خویش میباشد. با وجود این موفقیت تحسین برانگیز، رژیم متجاوز صهیونیستی و حامیان بینالمللی آن نمیتوانند از زیر بار و مسئولیت سیاسی و حقوقی این تجاوز شانه خالی کنند و باید در قبال آن پاسخگو باشند.
این اقدام تجاوزکارانه، بار دیگر به همگان ثابت نمود رژیم اسرائیل، یک رژیم یاغی و شرور است که تداوم بقای خود را در گرو بحرانآفرینی، تجاوزگری و جنگافروزی در منطقه می بیند و در معادله کلان امنیت و ثبات منطقهای، میان امنیت و ثبات این رژیم با امنیت و ثبات منطقه، یک رابطه کاملا معکوس برقرار است.
چنانکه پیشتر از طرق مختلف هشدار داده بودیم، جمهوری اسلامی ایران مطابق با تصریحات موکد مراجع صلاحیتدار کشور، با ابتنای بر حق ذاتی دفاع مشروع وفق ماده ۵۱ منشور ملل متحد، حق و وظیفه قانونی خود برای پاسخ مقتضی به این تجاوز آشکار را کاملا محفوظ دانسته و رژیم اسرائیل عواقب اشتباه محاسباتی خویش راجع به قدرت، توانمندی و اراده جمهوری اسلامی ایران را دریافته و بهای گزافی خواهد پرداخت. در انجام این مهم، جمهوری اسلامی ایران نه تعلل خواهد نمود و نه شتاب زده عمل خواهد کرد.
در اینجا جا دارد از همه کشورهای صلح دوست منطقه و سایر کشورها که با درک شرایط خطیر موجود، از اقدام تجاوزکارانه رژیم اشغالگر اسرائیل ابراز انزجار نموده و آن را محکوم کردند، قدردانی نمایم. در مقابل از سکوت یا حمایت برخی کشورها از تجاوز صورت گرفته، شدیدا ابراز تاسف مینمایم.
حضار گرامی، آقایان و خانمها؛
جمهوری اسلامی ایران به هیچ عنوان خواهان تنش، درگیری و جنگ نیست و دستان خود را برای برقراری یک ارتباط سازنده، برادرانه و صادقانه با کشورهای منطقه با هدف برقراری ثبات، امنیت و آرامش در منطقه دراز میکند؛ پیام ما به منطقه که در سفرهای دورهای اینجانب به کشورهای منطقه در سه هفته گذشته به روشنی برای مقامات کشورهای دوست تبیین گردید، آن است که جمهوری اسلامی ایران ضمن آمادگی کامل برای دفاع از حاکمیت، تمامیت سرزمینی و امنیت ملی خود و ملت بزرگ ایران در برابر هر گونه تجاوز و تعدی به حریم خود، برای برقراری صلح در منطقه و تعامل سازنده با همسایگان آمادگی کامل دارد. دولت چهاردهم به ریاست رئیس جمهور پزشکیان، به رفع سوءتفاهمات و نگرانیها و بهبود فضای همکاری، هماهنگی و همافزایی در چارچوب سیاست همسایگی اهتمام دارد و این رویکرد را با جدیت و اراده بالا دنبال میکند.
منطقه در شرایط بسیار حساس، شکننده و خطرناکی قرار دارد. این شرایط یادآور دوران پیش از جنگ جهانی دوم است که در سایه سیاست مماشات و انفعال جامعه جهانی در قبال هیتلر، جنگ ویرانگر جهانی دوم رخ داد. هم اکنون نیز بوی جنگ فراگیر دیگر در سایه مماشات با هیتلر عصر جدید به مشام میرسد و جامعه جهانی باید در اسرع وقت تصمیمات فوری، موثر، قاطع و بازدارنده برای مقابله با تهدید رژیم اسرائیل علیه صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی اتخاذ نماید.
جمهوری اسلامی ایران طی یک سال گذشته نهایت سعی و تلاش خود را برای توقف تجاوزات رژیم اسرائیل علیه ملت مظلوم فلسطین به عمل آورد و از هیچ فرصت، ابتکار و تلاشی در عرصههای مختلف دیپلماتیک برای پایان درگیری، خشونت و جنایت دریغ نورزید. در این راستا و با هدف برقراری آتشبسی عادلانه در لبنان و غزه، امدادرسانی انساندوستانه به مردم آواره لبنان و فلسطین و جلوگیری از گسترش دامنه جنگ به کل منطقه، که در صورت وقوع همه از آن متضرر خواهند شد، رایزنیهای دیپلماتیک در حاشیه هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، مجمع گفتگوهای آسیایی در دوحه قطر، نشست سران بریکس در روسیه، نشست 3+3 در ترکیه و همچنین سفرهای فشرده اخیر اینجانب به یازده کشور منطقه در دستور کار دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
مایه خرسندی است اعلام کنم فهم مشترکی میان همه کشورهای منطقه در خصوص خطر گسترش بحران و ضرورت اقدام فوری و دستهجمعی از سوی کشورهای موثر منطقهای و فرامنطقهای برای برقراری آتشبس در لبنان و غزه شکل گرفته است.
ما معتقدیم مصونیت بیحد و مرز رژیم اسرائیل و بی کیفرمانی آن در قبال جنایات گسترده در نوار غزه و حمایت آشکار و همهجانبه سیاسی، نظامی و اقتصادی برخی حامیان غربی رژیم اسرائیل و در راس آن ایالات متحده آمریکا، منجر به تشدید خوی تجاوزگری و توسعه طلبی این رژیم در منطقه و گسترش دامنه جنگ به لبنان گردیده که به طور جدی صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را به مخاطره انداخته است. رژیم اسراییل با بی اعتنایی به قرار موقت صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری و تاکیدات آن دیوان برای توقف ارتکاب اعمال متخلفانه، همچنان، اقدامات خود را در غزه و لبنان که مصادیق بارز جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و نسلکشی است، ادامه می دهد.
همکاران ارجمند
در برهه حساس و تعیین کننده کنونی، جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت تلاشهای جمعی دیپلماتیک جهت توقف تجاوزات و جنایات رژیم صهیونیستی تأکید داشته و از اعضای جامعه بینالمللی میخواهد اقدامات فوری و قاطعی در جهت توقف حملات، بمباران و کشتار مردم بیگناه غزه و لبنان و همچنین رسیدگی فوری به وضعیت وخیم انسانی و آوارگان و تسهیل کمکهای امدادی و بشردوستانه در مناطق مزبور به عمل آورند.
ما با یادآوری مسئولیت تکتک دولتهای عضو سازمان ملل متحد، دولتهای عضو کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی و دولتهای عضو کنوانسیونهای چهارگانه ژنو ۱۹۴9، برای اقدام فوری و جمعی در برابر نقضهای فاحش حقوق بینالملل و منشور ملل متحد، کنوانسیون منع نسلکُشی و حقوق بشردوستانه بینالمللی، خواستار تحرک فوری، موثر و قاطعانه جامعه جهانی برای مهار رژیم صهیونیستی هستیم.
ما معتقدیم تا زمانی که تجاوزات در نوار غزه و لبنان متوقف نشود، منطقه روی آرامش به خود را نخواهد دید. ما برای راه حل پایدار، عادلانه و فراگیر در منطقه، راهکار منطقی و عملیاتی ارائه داده ایم که مبتنی بر به رسمیت شناختن حقوق ذاتی ملت فلسطین برای تعیین حق سرنوشت است. بر مبنای این رویکرد، ما معتقدیم راه حل پایدار برای موضوع فلسطین، یک راه حل فلسطینی – فلسطینی است؛ چرا که سرزمین فلسطین متعلق به مردم فلسطین است و لذا هر تصمیمی در مورد آینده فلسطین، باید توسط خود فلسطینیها صورت پذیرد.
در خصوص لبنان نیز بر این باوریم که باید واقعیتهای میدان و جغرافیای این کشور مورد توجه عمیق قرار گیرد. حزبالله و مقاومت لبنان، ریشه در مردم این کشور دارد و نابود شدنی نیست. همه بازیگران باید برای توقف فوری جنگ در لبنان و فلسطین تلاش نمایند و برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب دیپلماتیک، باید منافع و خواستههای مشروع ملتهای لبنان و فلسطین در نظر گرفته شود. طرحهایی که صرفا منافع رژیم صهیونیستی را در نظر گیرند، حتما محکوم به شکست خواهند بود.
بی شک، استمرار نسلکشی در نوار غزه و تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه لبنان و سوریه و تکرار ماجراجوییهای نظامی رژیم در سایر مناطق، تهدید کننده صلح و امنیت بینالمللی است و بر این اساس، شورای امنیت موظف است در برابر اصرار این رژیم به ادامه جنگ و خونریزی در غزه و لبنان وارد عمل شده و بر اساس فصل هفتم منشور ملل متحد تحریمهای شدید را علیه این رژیم اعمال نماید. ما انتظار داریم در قبال ماجراجوییها و شرارتهای نظامی - تروریستی رژیم اسرائیل، سایر کشورها نقش موثر و سازندهای در حفظ و صیانت از امنیت منطقه، ایفا نمایند .
در پایان مایلم بر عزم جمهوری اسلامی ایران بر استقرار صلح و امنیت منطقهای و جهانی تاکید کنم. متشکرم