Website logo
۱۴۰۳/۰۹/۰۷- ۰۰:۳۶ - مشاهده: ۶۸

سخنرانی دکتر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدن‌های ملل متحد

۲۶ نوامبر ۲۰۲۴ کشکایش، پرتغال


بسم الله الرحمن الرحیم


آقای رئیس،

عالیجنابان،
خانم ها و آقایان،


مایلم سخنان خود را با سپاس از سازمان ملل و جمهوری پرتغال برای برگزاری و میزبانی این نشست مهم آغاز نمایم.


این مجمع و ابتکار تشکیل دهنده آن نگرانی‌های کشورم را در آغاز این هزاره به ذهن متبادر می‌کند؛ آنجا که ایران را بر آن داشت تا سال ۲۰۰۱ را به عنوان سال گفتگوی تمدن‌ها پیشنهاد کند. این پیشنهاد به اتفاق آرا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید.


گفت و گو، تعامل، دیپلماسی و مذاکره ریشه در تمدن ایرانی دارد. در طول تاریخ، مردمان از قومیت ها و پیشینه‌های مختلف در فلات ایران با یکدیگر برخورد و دیدار داشته اند، جایی که روحیه تساهل، احترام متقابل، انسان دوستی و همزیستی فرهنگی در میان مردم ایران حاکم است. شاعران نامدار و فیلسوفان صاحب نام جهانی ما در مورد این ارزش‌ها به طور گسترده نوشته و گفته اند.


در طول تاریخ با مردم و ملل دیگر همزیستی مسالمت آمیز داشتهایم، اما هرگز در برابر بی عدالتی، ظلم، تجاوز و بی احترامی سر فرود نیاورده ایم. فرهنگ و تمدن ایران علیرغم مواجهه با چالش‌ها و ناملایمات در طول قرن‌ها ثابت مانده است.


آقای رئیس،

دهمین مجمع جهانی ائتلاف تمدن‌های سازمان ملل در زمان حساسی برای جامعه بین‌المللی منعقد شده است. منشور سازمان ملل به عنوان دستاورد مهم تمدن بشری و ارزش‌های والای صلح و عدالت در معرض تهدید جدی قرار دارد و اثربخشی نهادهای سازمان ملل، به ویژه شورای امنیت، به طور جدی تضعیف شده است.

در پرداختن به مسائل جهانی مربوط به صلح و امنیت از طریق اعتماد و اتحاد برای صلح، نمی‌توان درخصوص وضعیت در غرب آسیا، جائی که انسانیت و ارزش‌های مشترک بشری در پیش چشمان‌مان قربانی می‌شوند، ساکت ماند.

منطقه ما بدلیل نسل‌کشی جاری در فلسطین اشغالی که بدرستی توسط فرانسیسکو آلبانز "پاکسازی استعماری" کامل یک ملت توصیف شده در معرض فشار بی سابقه‌ای قرار گرفته است.

فراتر از جنایات ارتکاب یافته توسط رژیم اسرائیل که جان هزاران انسان بیگناه و بیش از همه زنان و کودکان را گرفته است، این رژیم به صورتی سازمان یافته در حال تخریب میراث فرهنگی و تاریخی این منطقه است. بناهای تاریخی و مذهبی، نمادهای همزیستی و تعامل تمدنی عامدانه هدف قرار گرفته و نابود شده اند. این تخریب‌های وسیع و شرورانه نه تنها جنایت جنگی بلکه جنایت علیه علیه همه بشریت است.

شرکت کنندگان گرامی،

مایلم چند ملاحظه را درباره وضعیت جاری منطقه با شما در میان گذارم:


۱) کشتارها و تجاوزات جاری علیه مردم فلسطین و لبنان آثار و تبعات بلندمدتی بر کل جهان در پی دارد. همه ما وفق حقوق بین‌الملل وظیفه داریم به مردم فلسطین در مبارزه مشروع و قانونی‌شان برای تحقق حق تعیین سرنوشت علیه اشغال‌گری و آپارتاید رژیم اسرائیل کمک کنیم.


۲)‌ فجایع و جنایات جاری ارتکابی علیه مردم فلسطین و لبنان آزمونی بزرگ برای جامعه حهانی است. شورای امنیت دست بسته و نظام عدالت سازمان ملل، دیوان بین‌المللی دادگستری و دیوان بین المللی کیفری دچار بی‌عملی است. لازم است اقدامات فوری، دسته جمعی و موثری برای بازگرداندن اعتبار سازمان ملل و حمایت از حقوق بین الملل اتخاذ شود.


۳) بی‌طرفی در این جنگ نه تنها نشانگر بی‌تفاوتی است، بلکه به اقدامات نسل کشی اسرائیل کمک می‌کند. نباید اجازه داد جنایات ارتکابی و پاکسازی استعماری در فلسطین اشغالی عادی‌انگاری شود. حکم بازداشت نخست وزیر رژیم اسرائیل، هرچند بسیار دیرهنگام، اقدامی امیدبخش در راستای عدالت و پاسخگوساختن جنایتکاران اسرائیلی بخاطر ارتکاب نسل کشی، جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است. همچنین لازم است بر اجرای تدابیر موقت دیوان بین‌المللی دادگستری در جلوگیری از نسل کشی اسرائیل در غزه تاکید گردد.

۴) ما کاملا"به آئین یهود به عنوان یکی از ادیان ابراهیمی احترام گذاشته و برای یهودیان احترام قائلیم. باعث تاسف شدید است که جنایتکاران رژیم اسرائیل با ارتکاب انواع جنایات یهودیت را بدنام می‌کنند. به اندازه کافی هوشمندیم که رفتار غیر انسانی اسرائیل را به یهودیان و یهودیت نسبت ندهیم. در همین رابطه، نباید اجازه داد رژیم اسرائیل هر صدای انتقادی را با برچسب یهودی ستیزی خفه کند.


آقای رئیس،

جمهوری اسلامی ایران عمیقا معتقد است که تنها راه بازگشت به صلح و همزیستی، احیای سنت‌های گفت‌وگو، تعامل و همکاری تمدن‌هاست. باید بر اشتراکات تمرکز کرده و ارزش های انسانی مشترک را بجای تفرقه و خصومت تقویت کنیم.


تاریخ نشان داده است که عدالت، حقیقت و همزیستی همواره بر ظلم و فائق آمده است. بیائید از گذشته مشترک درس گرفته و به آینده ای که در آن تمدنها برای بهبود همه انسانیت همکاری می‌کنند، متعهد شویم.


از توجه شما سپاسگزارم.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما