هند و پاکستان مدیریت منازعه در پرتو تسلیحات هسته ای
هند و پاکستان در تاریخ پرفراز و نشیب خود طی ادوار مختلف مذاکرات گسترده ای با هم داشته اند، اما وجه معرف روابط آنها منازعه است. این دو کشور در حالی برای جشن سومین دهه استقلاشان آماده می شدند که سه جنگ تمام عیار را از سر گذرانده بودند و پاکستان بخش قابل توجهی از سرزمین و بیشتر جمعیتش را بعد از جدایی پاکستان شرقی ( استقلال بنگلادش ) از دست داده بود. در این بین، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برای بقای خود نیازمند پشتوانه های تاثیر گذارتری هستند و با این امید، گام در مسیر هسته ای شدن نهادند.
کتاب هند و پاکستان مدیریت منازعه در پرتو تسلیحات هسته ای تالیف آقای سید احمد فاطمی نژاد و با مقدمه تحلیلی آقای کاظم سجادپور ، در چهار فصل ذیل ساماندهی شده است :
فصل نخست به ترک مخاصمه هند و پاکستان طی سالهای 2010-1998 خواهد پرداخت و به ویژه ، فرآیند مدیریت منازعه این دو کشور طی سه بحران 1999، 2001 و 2008 را نشان خواهد داد. فصل دوم به تاثیر عامل اقتصاد در مدیریت منازعه هند و پاکستان طی دوره میپردازد. این مهم در سه قسمت همکاری های دو جانبه، همکاری های نهادین و اقتصاد محوری هند و پاکستان تحقق می یابد. در فصل سوم، تاثیر ساختار دو قطبی جنگ سرد و ساختار بین المللی بعد از آن بر روابط دو جانبه کشورها، مدیریت قدرت های بزرگ و تغییر در روابط فرامنطقه ای هند و پاکستان بعد از 1998 بررسی می شود. فصل چهارم به بازدارندگی هسته ای در روابط هند و پاکستان می پردازد. این فصل از یک مقدمه نظری و بررسی تحولات هسته ای هند و پاکستان تشکیل می شود. در مقدمه نظری به اشاعه هسته ای و مناظرات موجود در مورد بازدارندگی متعارف و هسته ای پرداخته میشود و در ادامه، رویکرد نظری مزبور با شواهد عینی و ادله منطقی در مورد منازعه هند و پاکستان به کار بسته و پیامدهای آن نشان داده خواهد شد.
در نتیجه گیری نهایی کتاب تلاش می شود تا نوعی مدل سه بعدی ترسیم شود که همزمان فصول بالا را در بر می گیرد و نشان خواهد داد که هر چند عامل اقتصاد و ساختار بین المللی به اندازه بازدارندگی هسته ای تاثیر ندارد، در مدیریت منازعه مورد بحث نقش دارند و روی هم رفته نگاه و تبیین جامعی را از آن ارائه می دهند.
این کتاب در قطع وزیری و با جلد شومیز در264 صفحه و با تیراژ 500 نسخه به سفارش مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی و توسط اداره نشر وزارت امور خارجه در سال 1394 به چاپ رسیده است.